Niedoczynność tarczycy zaczyna się z reguły całkiem niespecyficznie: od objawów, które towarzyszą równie często innym chorobom. Dokuczliwa senność, permanentne zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, a także nadmierne wypadanie i zwiększona łamliwość włosów, bóle stawów czy obniżona temperatura ciała. Brzmi znajomo – a wszystko przez to, że przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli Hashimoto. Wedle danych statystycznych dotyka ponad 1/5 polskiego społeczeństwa w różnych grupach wiekowych! Czy wiesz jak ważna jest dieta przy niedoczynności tarczycy?
Co może być przyczyną Hashimoto?
Odsetek zachorowań jest wysoki i nie mniejsza jest ilość powodów występowania niedoczynności tarczycy. Idealnym podłożem do rozwinięcia się tego rodzaju zapalenia jest kiepsko konstruowana dieta. Bogata w produkty wysoko przetworzone, cukier, tłuszcze trans, nadmiar kwasów Omega 6, ale także niedobory witamin A i D oraz cynku i selenu, nieregularne posiłki i nagłe skoki poziomu glukozy. A to wszystko prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy i osłabia produkcję jej hormonów. Dodatkowym ciosem może być również nadmierna ilość treningów, która przeciąża organizm i utrudnia proces regeneracji. Przewlekły stres natomiast drastycznie podnosi poziom kortyzolu we krwi, co z kolei wpływa na spadek ilości hormonów tarczycy. Niestety to nie wszystko: przyczyną zaburzeń mogą być także problemy z układem pokarmowym czy nieprawidłowe poziomy hormonów takich jak prolaktyna, estrogen (często winowacą jest antykoncepcja hormonalna), progesteron.
Obierz dobrą taktykę – przemyślana i zaplanowana dieta przy niedoczynności tarczycy!
Wiemy już, jakie są najczęstsze przyczyny występowania niedoczynności tarczycy. Kolejnym krokiem będzie przeanalizowanie dotychczasowego sposobu odżywiania i zmodyfikowanie go tak, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii oraz wszystkie potrzebne mikro- i makrosładniki. Konieczne jest zrezygnowanie z wysoko przetworzonej żywności na rzecz produktów możliwie świeżych, naturalnych, sezonowych. Zrezygnuj ze słodyczy, żywności typu fast food, odstaw gotowe sosy, zupki chińskie i gazowane napoje.
Skup się na suplementacji:
- dieta przy niedoczynności tarczycy wymaga suplementacji witaminy D3, która wspiera pracę układu odpornościowego, co jest niezwykle istotne w przypadku chorób autoimmunologicznych
- kwasów omega-3, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mają działanie przeciwzapalne, poprawiają pamięć i koncentrację. Znajdziesz je w siemieniu lnianym i rybach
- selenu – prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest wręcz uzależnione od obecności tego pierwiastka! Znajdziemy go wszędzie tam, gdzie znajdują się również białka, czyli w mięsach i podrobach, nabiale, rybach, owocach morza, grzybach
- cynku, niezbędnego do poprawnej pracy układu odpornościowego oraz produkcji hormonów tarczycy. Jego zawartość wykazują jajka, nasiona dyni i słonecznika, kiełki, szpinak
- witamin z grupy B – wybieraj podroby, jajka, ryby
- żelaza, które znajdziesz nie tylko w mięsie, ale też w natce pietruszki, fasolach, ciecierzycy
Bądź ostrożny
W ostatnim czasie bardzo często przy problemach z tarczycą zaleca się eliminację z diety nabiału i glutenu. Nietolerancja białek mleka oraz celiakia to dwie choroby, które niestety często idą w parze wraz z Hashimoto, dlatego jeśli zmagasz się z dolegliwościami tarczycowymi, warto przyjrzeć się z bliska swojemu organizmowi i wykonać badania. Nawet jeśli nie zostanie u Ciebie diagnozowana żadna z tych chorób, warto zrezygnować z pszenicy z uwagi na wysoki stopień jej przetworzenia. Z tego samego powodu warto ograniczyć nabiał, który zawiera duże ilości estrogenu – spożywanie go w dużych ilościach wpłynie niekorzystnie na gospodarkę hormonalną.
Olbrzymie znaczenie w diecie przy niedoczynności tarczycy ma przemyślane i rozsądne podejście do naszego stylu życia i sposobu odżywiania, ma to wpływ na pracę naszych tarczyc. Zadbaj o odpoczynek Twojego ciała i umysłu i pamiętaj, że dieta przy niedoczynności tarczycy musi bazować na zdrowych, świeżych produktach!