Nadchodzi jesień, a tym samym nowe możliwości kulinarne! Warzyw które powinny zagościć na naszych talerzach w okresie jesiennym jest dużo, a dynia jest najpopularniejszym z nich, i słusznie! Poznajcie jej działanie i wartości odżywcze!
Charakterystyka dyni
Dynia to rodzaj rośliny, obejmującej aż 20 gatunków, jednak najczęściej uprawianymi są: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia oraz dynia piżmowa. Jest warzywem o niskich wymaganiach, dodatkowo można ją przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze ok 10 st C przez aż 6 miesięcy!
Zawiera w sobie wiele cennych składników, które zapewniają jej prozdrowotne właściwości. W 100g odnajdziemy: potas ok 278 mg, wapń ok 66 mg, fosfor 43 mg, magnez 12 mg oraz żelazo 0,8 mg. W mniejszych ilościach znajduję się również selen, miedź, mangan oraz cynk.
Dynia jest bogactwem beta-karotenu! To właśnie jemu zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor, a jego ilość uzależniona jest właśnie od intensywności barwy miąższu. Im dynia jest bardziej pomarańczowa tym zawartość karotenów wzrasta.
W dyni znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B). Jak również kwas foliowy.
Właściwości dyni
Wzmacnia układ odpornościowy.
Jest źródłem witaminy C i cynku, które są niezbędne dla dobrze funkcjonującego układu odpornościowego.
Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
Z racji dużej zawartości beta-karotenu, zapewnia silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Ma działanie przeciwpasożytnicze.
To wszystko dzięki zawartej w niej kurkubitynie, która skutecznie pomaga w walce z pasożytami. Najbogatszym źródłem kurkubityny są pestki dyni.
Dba o zdrowie mężczyzn.
Dynia jest bogatym źródłem cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Cynk odpowiada za prawidłowy poziom testosteronu, jakość plemników, płodność a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
Zapewnia piękną i młodą skórę.
Dynia zawiera witaminy o silnym działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witaminy A, C oraz E. Wszystkie te witaminy chronią przed pojawieniem się oznak starzenia w postaci zmniejszenia jędrności i elastyczności skóry oraz zmarszczek. Nasiona dyni mają również znaczenie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry.
Dobry produkt na dietach odchudzających.
Dynia jest niskokaloryczna, w 100g zawiera tylko 26kcal, a ponadto jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i reguluje perystaltykę jelit. Dynia ma także niski indeks glikemiczny, stąd mogą ją używać diabetycy.
Przepis na omlet dyniowy z serkiem i owocami!
Nadchodzi jesień, a tym samym nowe możliwości kulinarne! Warzyw które powinny zagościć na naszych talerzach w okresie jesiennym jest dużo, a dynia jest najpopularniejszym z nich, i słusznie! Poznajcie jej działanie i wartości odżywcze!
Charakterystyka dyni
Dynia to rodzaj rośliny, obejmującej aż 20 gatunków, jednak najczęściej uprawianymi są: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia oraz dynia piżmowa. Jest warzywem o niskich wymaganiach, dodatkowo można ją przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze ok 10 st C przez aż 6 miesięcy!
Zawiera w sobie wiele cennych składników, które zapewniają jej prozdrowotne właściwości. W 100g odnajdziemy: potas ok 278 mg, wapń ok 66 mg, fosfor 43 mg, magnez 12 mg oraz żelazo 0,8 mg. W mniejszych ilościach znajduję się również selen, miedź, mangan oraz cynk.
Dynia jest bogactwem beta-karotenu! To właśnie jemu zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor, a jego ilość uzależniona jest właśnie od intensywności barwy miąższu. Im dynia jest bardziej pomarańczowa tym zawartość karotenów wzrasta.
W dyni znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B). Jak również kwas foliowy.
Właściwości dyni
Wzmacnia układ odpornościowy.
Jest źródłem witaminy C i cynku, które są niezbędne dla dobrze funkcjonującego układu odpornościowego.
Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
Z racji dużej zawartości beta-karotenu, zapewnia silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Ma działanie przeciwpasożytnicze.
To wszystko dzięki zawartej w niej kurkubitynie, która skutecznie pomaga w walce z pasożytami. Najbogatszym źródłem kurkubityny są pestki dyni.
Dba o zdrowie mężczyzn.
Dynia jest bogatym źródłem cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Cynk odpowiada za prawidłowy poziom testosteronu, jakość plemników, płodność a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
Zapewnia piękną i młodą skórę.
Dynia zawiera witaminy o silnym działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witaminy A, C oraz E. Wszystkie te witaminy chronią przed pojawieniem się oznak starzenia w postaci zmniejszenia jędrności i elastyczności skóry oraz zmarszczek. Nasiona dyni mają również znaczenie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry.
Dobry produkt na dietach odchudzających.
Dynia jest niskokaloryczna, w 100g zawiera tylko 26kcal, a ponadto jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i reguluje perystaltykę jelit. Dynia ma także niski indeks glikemiczny, stąd mogą ją używać diabetycy.
Przepis na omlet dyniowy z serkiem i owocami!
Dokładny przepis odnajdziesz tutaj!