W dniu codziennym zadbanie o przygotowanie ciepłych i zbilansowanych posiłków często schodzi na drugi plan. Nie mamy czasu na stanie w kuchni i przygotowywanie posiłków. Tym bardziej, na mycie wielu brudnych naczyń będących następstwem ugotowanego obiadu. Z pomocą na te wszystkie troski, przychodzi one sheet pan dinner!
One sheet pan dinner to po prostu posiłek przygotowywany tylko w piekarniku, na jednej blaszce. Całe pełnowartościowe danie możemy przygotować w kilka minut i włożyć do piekarnika. Nie musimy się martwić o nic! Po prostu ustawiamy czas pieczenia i już!
Tak więc co musimy wiedzieć, zanim zaczniemy gotować?
- Najlepiej zaopatrzyć się w dużą blaszkę do pieczenia. Gdy chcemy przygotować obiad na więcej niż 2 osoby, warto zainwestować w drugą sztukę.
- W celu przygotowania pełnowartościowego posiłku zależy nam, aby na naszej blaszce było źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz porcja warzyw.
- Warto dobierać produkty o podobnym czasie pieczenia. Uważajmy, aby nie łączyć produktów takich jak np. frytki z batatów z dużą porcją piersi z indyka. W takiej sytuacji gdy frytki będą gotowe mięso nadal będzie surowe i odwrotnie gdy mięso będzie gotowe, frytki się już spalą.
- Jeżeli chcemy połączyć wspomnianego indyka z batatami, włóżmy całe bataty lub pokrojone kawałki indyka. Tak, aby wszystko równomiernie i w takim samym czasie się upiekło.
- Całą blaszkę warto skropić oliwą z oliwek. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, tak więc jego obecność poprawia smakowitość posiłku. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić w drugą stronę, produkty powinny być tylko skropione oliwą.
- Stawiajcie na przyprawy! To właśnie one potrafią podnieść posiłek na wyższy poziom! Wykorzystujcie świeże zioła, paprykę, czosnek, curry, kurkumę, czy imbir!