Dieta roślinna w sporcie
Diety roślinne; wegetariańskie i wegańskie stanowią realną strategię poprawy zdrowia i wyników sportowych w wielu dyscyplinach.
16.02.2022
Czy istnieje idealna „dieta w SIBO”? Czy znalezliśmy jeden właściwy sposób odżywiania w przeroście flory bakteryjnej w jelicie cienkim?
Choć wielu ta odpowiedź rozczaruje – niestety nie ma jednej uniwersalnej diety w SIBO. W zależności od rodzaju przerostu, objawów (oraz skali ich nasilenia i czasu trwania), podejmowanych dotychczas sposobów przeleczenia problemu czy współistniejących jednostek chorobowych, Twoja dietoterapia będzie wyglądać inaczej i może być mniej lub bardziej rygorystyczna. Potrzeba sporo doświadczenia i znajomości tematu, by „uszyć na miarę” plan dietoterapii osoby borykającej się z SIBO/IMO. Nierzadko proces zdrowienia wymaga sporo czasu oraz wprowadzania modyfikacji w założeniach żywieniowych na kolejnych etapach pracy z dietetykiem.
Istnieje jednak kilka (najpopularniejszych) modeli żywieniowych, które mogą stanowić punkt wyjścia dla ustalenia strategii żywienia. Trzeba jednak podejść do problemu indywidualnie, a nie podążać za schematem.
Są to:
Pamiętaj, że dietoterapia w SIBO to zazwyczaj element wspomagający leczenie, a nie leczenie samo w sobie. Celem zmian żywieniowych jest głównie wyciszenie uciążliwych objawów.
Dieta low FODMAP przy SIBO stosowana jest zdecydowanie najczęściej. Jej założenia stanowią bazę dla innych modeli żywieniowych. Została stworzona przez dr Sheperd i dr Gibsona z Monash Univeristy w Australii jako sposób żywienia dedykowany osobom z IBS (zespołem jelita drażliwego).
FODMAP to akronim od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.
Ten sposób żywienia działa poprzez ograniczenie niektórych węglowodanów: fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli. Przykładowe produkty bogate w FODMAP to mleko, brokuły, cebula, czosnek, jabłka, pszenica czy produkty strączkowe.
Korzystanie z tej diety jest stosunkowo proste. W internecie można znaleźć wiele list produktów o wysokiej i niskiej zawartości FODMAP. Została stworzona także aplikacja na telefon (MONASH University FODMAP Diet). Jest ciągle aktualizowana i można w niej sprawdzić, czy dany produkt jest dozwolony w okresie stosowania diety low FODMAP.
W zależności od osoby – tolerancja na FODMAP może być różna, dlatego dietę należy dopasować indywidualnie.
Plusy:
Minusy:
Ten model żywienia został opracowany przez dr Alison Siebecker – specjalistkę w dziedzinie SIBO.
Stanowi połączenie zasad diety SCD (Specific Carbohydrate Diet) – diety specyficznych węglowodanów (jednej z najstarszych diet stosowanych w chorobach jelit) z dietą low FODMAP. Oprócz restrykcji w zakresie potencjału fermentacyjnego produktów, w początkowej, najbardziej restrykcyjnej fazie, eliminowane są także zboża, mąki czy ziarna. Stopniowo dieta jest rozszerzana o kolejne produkty.
Plusy:
Minusy:
Stworzona przez dr Niralę Jacobi i jak sama nazwa wskazuje – dzieli się na 2 fazy.
Faza 1. stosowana jest przed leczeniem SIBO środkami przeciwdrobnoustrojowymi, a 2. w trakcie i po leczeniu.
Celem fazy 1 jest zmniejszenie dolegliwości pokarmowych, zanim zostanie wprowadzone właściwe leczenie. Dzięki temu objawy wynikające z obumierania bakterii w przeroście będą mniej nasilone. Węglowodany złożone w diecie zostają ograniczone do ryżu i komosy ryżowej w konkretnych ilościach.
Druga faza jest zdecydowanie mniej restrykcyjna, pojawia się więcej węglowodanów, co pozwala „dokarmić” bakterie, dzięki czemu wprowadzone leczenie może być skuteczniejsze. Ten etap skupia się także na przywróceniu prawidłowej motoryki w przewodzie pokarmowym, by zapobiec nawrotom.
Plusy:
Minusy:
Opracowana przez mikrobiologa dr Norma Robillarda. Bazuje na wyliczaniu potencjału fermentacyjnego (PF) poszczególnych produktów. Im więcej węglowodanów nieprzyswajalnych w danym produkcie, tym wyższy PF. Na PF wpływ ma też ilość spożytego produktu. Takie podejście pozwala nie rezygnować z ulubionych produktów, a jedynie ograniczyć porcje.
W zależności od objawów ustalany jest dzienny cel, którego nie należy przekraczać. Ponadto wylicza się PF wszystkiego, co zjadasz. Można to robić z pomocą aplikacji na telefon o tej samej nazwie, co dieta. Jeśli objawy nie ustępują można obniżyć cel dzienny.
Plusy:
Minusy:
Stworzona przez dr Marka Pimentela w celu leczenia IBS i zapobiegania nawrotom SIBO po leczeniu. Jej główne założenia zostały opisane w książce 'A New IBS Solution’. Może powodować redukcję objawów o ok. 60-80%.
Niska fermentacja diety wynika z redukcji węglowodanów złożonych i węglowodanów, które mogą fermentować, jak produkty pełnoziarniste, brązowy ryż i sztuczne słodziki. Zamiast tego stawia się na szybciej trawione węglowodany, takie jak biały chleb, biały ryż czy ziemniaki. Protokół zakłada testowanie produktów węglowodanowych i wdrażanie ich do codziennego menu według własnych odczuć.
Plusy:
Minusy:
W przeciwieństwie do diet, które wcześniej omówiliśmy, dieta elementarna to terapia sama w sobie. Nie powinna być stosowana na własną rękę. Należy brać ją pod uwagę tylko w bardzo trudnych przypadkach, gdy inne metody leczenia SIBO nie przyniosły rezultatów.
Dieta elementarna działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, jednocześnie pomagając w naprawie jelit. Stosuje się ją jedynie przez 2-3 tygodnie. Polega ona na piciu specjalnie przygotowanej mieszanki składników odżywczych, by zaspokoić dziennie zapotrzebowanie kaloryczne. Białko w tej diecie dostarczane jest w najprostszej formie – aminokwasów. Węglowodany pozbawione są frakcji błonnika. To czyni je maksymalnie przyswajalnymi i niedrażniącymi dla śluzówki przewodu pokarmowego. Na rynku istnieją gotowe preparaty, ale jest także możliwość przygotowania ich samodzielnie, jednak nie powinno być to robione na własną rękę.
Plusy:
Minusy:
Diety roślinne; wegetariańskie i wegańskie stanowią realną strategię poprawy zdrowia i wyników sportowych w wielu dyscyplinach.
Zobacz spektakularną metamorfozę Ani. Pod naszą opieką zaczęła regularnie trenować, poprawiła samopoczucie i wyniki badań oraz schudła 50 kg.
Paweł Olszewski mówi, jakie efekty dały rekonwalescencja, leczenie, odbudowa zawodnika i zdobycie wiedzy dotyczącej żywienia.
Dziś przychodzimy do Was z historią pacjentki, której dzięki współpracy z Kamilą udało się spełnić swoje marzenie o macierzyństwie.
Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.