Czym jest leptyna i za co odpowiada?
Leptyna jest biologicznie czynną substancją wydzielaną głównie przez komórki tkanki tłuszczowej, ale także żołądek. Jej stężenie rośnie wraz ze wzrostem masy tkanki tłuszczowej.
Z tego względu stężenie leptyny jest większe u kobiet, które fizjologicznie mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni. Przyczyniają się do tego także estrogeny, które pobudzają wydzielanie leptyny.
U mężczyzn natomiast ze względu na fizjologicznie niższą masę tkanki tłuszczowej oraz hamujące działanie testosteronu – stężenie leptyny jest mniejsze.
Sama leptyna pełni szereg bardzo istotnych funkcji w naszym organizmie:
Regulacja łaknienia – leptyna jest jednym z najważniejszych związków uczestniczących w wywoływaniu uczucia sytości. Jej działanie opiera się na hamowaniu podwzgórzowego ośrodka głodu i pobudzaniu ośrodka sytości. Poza uczuciem sytości, leptyna wpływa też na hamowanie łaknienia i przyjmowania pokarmu, a także stanowi sygnał do zwiększenia wydatku energetycznego.
Dojrzewanie i płodność – u kobiet leptyna wpływa na zapoczątkowanie i utrzymanie miesiączki, ponieważ jest związana z odpowiednim poziomem zapasów energetycznych. Pobudza także wydzielanie hormonów płciowych.
Gospodarka lipidowa – hamuje odkładanie trójglicerydów i syntezę lipidów w tkance tłuszczowej, natomiast pobudza ich rozpad.
Oporność na leptynę
Oporność na leptynę to nic innego jak zmniejszenie wrażliwości naszego organizmu na jej działanie. To zjawisko tłumaczy, dlaczego u osób otyłych, pomimo zwiększenia masy tkanki tłuszczowej (czyli także zwiększenia stężenia leptyny) – nie dochodzi do zmniejszenia łaknienia.
Co się zatem takiego dzieje, że w stanie otyłości nasz organizm robi się oporny na działanie leptyny? Jest to zjawisko, nad którym badacze wciąż się głowią, jednak możemy tu wyróżnić kilka koncepcji:
Zaburzenie transportu leptyny do mózgu
– u osób otyłych dochodzi do upośledzonego transportu leptyny do mózgu, w wyniku czego nie dochodzi do hamowania ośrodka głodu oraz pobudzania ośrodka sytości przez leptynę
Aktywacja szlaków prozapalnych
– w otyłości dochodzi do aktywacji szlaków prozapalnych, a związane z nimi substancje prozapalne zaburzają działanie leptyny
Zaburzenie sygnalizacji leptyny
– w normalnych warunkach, połączenie leptyny z odpowiednim receptorem wywołuje kaskadę reakcji wewnątrz danej komórki. W stanie otyłości leptyna łączy się z odpowiednim receptorem, ale nie wywołuje to kaskady reakcji umożliwiających jej działanie.
Fizjologicznie, oporność na leptynę obserwujemy również u kobiet w ciąży, co stabilizuje się po porodzie.
Wpływ diety na wrażliwość na leptynę
Teraz nasuwa się pytanie – no dobra, ale co z tym zrobić? Okazuje się, że poszczególne składniki odżywcze mogą w różny sposób wpływać na wrażliwość naszego organizmu na działanie leptyny – jedne będą ją zwiększać, inne zmniejszać.
Energia:
- Deficyt energetyczny i związana z nim redukcja masy ciała może przyczynić się do poprawy wrażliwości na leptynę u osób otyłych
Węglowodany
- Spożywanie węglowodanów o wysokim ładunku glikemicznym będzie wpływało na obniżenie wrażliwości na leptynę
- Zwiększone spożycie błonnika wpłynie na jej poprawę
Tłuszcze
- Nasycone kwasy tłuszczowe wykazują działanie prozapalne i obniżają wrażliwość na leptynę
- Nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega 3, zwiększają wrażliwość na leptynę
Białko
- Zwiększone spożycie białka wiąże się z poprawą wrażliwości na leptynę
- Na uwagę zasługują w szczególności produkty bogate w taurynę (owoce morza, indyk) oraz leucynę (soja, wołowina)
Związki fenolowe – szeroka grupa związków chemicznych obecnych w owocach i warzywach, które posiadają zdolności umożliwiające redukcję oporności na leptynę. Przykłady tych związków i ich źródeł w pożywieniu:
- Resweratrol – obecny w winogronach i czerwonym winie
- Neohesperydyna – obecna w owocach cytrusowych
- Mirycetyna – występuje w wielu warzywach, owocach (szczególnie jagodowych), orzechach, herbacie i czerwonym winie
- Gingerol – imbir
- Kwercetyna – cebula, brokuły
- Kurkumina – kurkuma
Inne związki, które również mogą być efektywne w poprawie wrażliwości na leptynę:
- Likopen – pomidory, arbuz, papaja, pomarańcze
- Tymol – tymianek
- Saponiny zawarte w herbacie
- Izotiocyjaniany – moringa olejodajna
- Związki zawarte w Yerba Mate
- Kofeina – kawa
- Witamina A – bataty, marchew
Źródła:
https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/241/3/JOE-18-0606.xml