Be Compleat
Jaskra – czy żywienie ma znaczenie?

Jaskra – czy żywienie ma znaczenie?

Zespół Be Compleat

Diagnostyka i terapia

31.01.2020

Jaskra jest zespołem chorób oczu, które prowadzą do postępującego uszkodzenia nerwu wzrokowego z następowym ograniczaniem pola widzenia, a w zaawansowanym stadium do ślepoty.

Dieta jest ważna w profilaktyce jaskry, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. Ważną rolę pełnią w niej witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.

Jest wiele dowodów potwierdzających hipotezę, że w rozwoju jaskry istotną rolę odgrywa stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia komórek i ich śmierci. Występowanie tych procesów jest nasilone przez starzenie się organizmu i związaną z tym redukcję enzymów o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających). Przypuszczalnie procesy te nasilają się także wskutek niedoboru antyoksydantów w diecie. Potrzebne są dalsze badania, które dadzą jednoznacznie odpowiedź na pytanie, na ile zwiększone spożycie antyoksydantów w diecie jest w stanie ochronić oczy przed rozwojem jaskry.

Wydaje się jednak, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą być cennym składnikiem diety w profilaktyce i leczeniu jaskry. Dlatego też już teraz zalecana jest dieta bogata w antyoksydanty i wymienione kwasy tłuszczowe.

1. Antyoksydanty

Antyoksydanty to przede wszystkim witaminy: C, E i karotenoidy (w tym zeaksantyna, luteina i beta-karoten) oraz polifenole, spośród których najliczniej reprezentowane w żywności są flawonoidy. Substancje te znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach, dlatego powinnaś/powinieneś spożywać je jak najczęściej.

Warto jeść codziennie różne warzywa i owoce, przy tym więcej warzyw niż owoców. Wszystkie zawierają antyoksydanty, ale różne i w różnych ilościach: jedne zawierają dużo witaminy C, inne beta-karotenu, a jeszcze inne luteiny i zeaksantyny. Im większa będzie różnorodność warzyw i owoców na Twoim talerzu, tym więcej będzie antyoksydantów w Twojej diecie.

Wybrane produkty bogate w beta-karoten (prowitamina A):

  1. marchew
  2. natka pietruszki, jarmuż
  3. szpinak, włoszczyzna, boćwina, szczaw
  4. sok marchwiowy, wielowarzywny, pomidorowy
  5. mango
  6. morele, papaja, melon
  7. brzoskwinie, gujawa
  8. suszone morele, śliwki

Wybrane produkty bogate w witaminę E:

  1. olej z zarodków pszennych, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek
  2. orzechy laskowe, migdały, orzechy arachidowe, pistacjowe, włoskie
  3. muesli z orzechami
  4. chleb ze słonecznikiem
  5. płatki owsiane
  6. natka pietruszki, papryka zielona i czerwona
  7. koncentrat pomidorowy
  8. kapusta włoska, pietruszka, oliwki, szpinak, szparagi, boćwina, jarmuż, kapusta biała i czerwona, szczypiorek
  9. jagody czarne, nektarynka, papaja
  10. awokado
  11. brzoskwinie, mango, porzeczki czarne, śliwki
  12. suszone jabłka, morele

Wybrane produkty bogate w witaminę C:

  1. natka pietruszki
  2. papryka czerwona
  3. jarmuż, chrzan
  4. sok pomidorowy, wielowarzywny
  5. porzeczki czarne
  6. truskawki, poziomki, kiwi
  7. cytryna, pomarańcza, porzeczki czerwone, grejpfrut, porzeczki białe
  8. sok cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy

Wybrane produkty bogate we flawonoidy:

  1. cebula
  2. kapusta włoska
  3. fasola
  4. brokuły
  5. cykoria
  6. seler
  7. żurawiny

Wybrane produkty o wysokiej zawartości luteiny/zeaksantyny:

  1. jarmuż
  2. szpinak
  3. sałata
  4. brokuły
  5. dynia

2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Do kwasów omega-3 należą: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy. Zalecane jest spożywanie dziennie 200 mg kwasów EPA i DHA oraz 2 g kwasu α-linolenowego. Taka dawka uważana jest za istotny czynnik zmniejszający ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, przypuszczalnie zmniejsza także ryzyko rozwoju jaskry i sprzyja jej leczeniu.

Przyjmowaniu takich ilości kwasów omega-3 sprzyja zwiększone spożycie tłustych ryb morskich, które są bogatym źródłem EPA i DHA oraz warzyw, orzechów, soi i oleju rzepakowego, występuje w nich bowiem kwas α-linolenowy.

Wybrane gatunki świeżych ryb o największej zawartości kwasów tłuszczowych EPA i DHA:

  1. łosoś
  2. pstrąg tęczowy
  3. śledź solony
  4. makrela
  5. śledź

Aby dieta zawierała zalecaną ilość kwasów omega-3, należałoby 3 razy w tygodniu zamiast dania z mięsa, wybrać danie przygotowane z 200 g tłustej ryby morskiej, czyli np. z łososia, pstrąga tęczowego, śledzia, makreli, sardynki, tuńczyka, węgorza.

Warto zaznaczyć, że sposób przygotowania ryb do spożycia ma wpływ na ich właściwości przeciwmiażdżycowe, a więc prawdopodobnie i na właściwości zmniejszenia ryzyka jaskry. Na przykład smażone ryby są pozbawione tych właściwości. Zaleca się spożywanie ryb gotowanych, pieczonych, duszonych, grillowanych lub przyrządzonych na ruszcie.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DO POBRANIA:

Dieta w jaskrze (1600 kcal)

Idealny dla kobiety w wieku 66 lat, o masie ciała 77,5 kg i wzroście 159 cm w celu redukcji ok. 10,5 kg.

Źródła:

Zmagasz się z jaskrą lub inną chorobą oczu? A może ten problem dotyczy Twoich bliskich? Zgłoś się do nas, chętnie pomożemy!

Udostępnij


Warning: Array to string conversion in /home/klient.dhosting.pl/kulagasyn/becompleat.pl/public_html/wp-content/themes/becompleat-theme/functions.php on line 153
Array

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.