Be Compleat
Jak zrobić dobrą kawę w domu? 5 porad od baristy z kawiarni Wesoła Cafe

Jak zrobić dobrą kawę w domu? 5 porad od baristy z kawiarni Wesoła Cafe

Zespół Be Compleat

Dieta i styl życia

12.04.2022

W październiku poruszamy na naszych mediach tematykę kawy. Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was artykuł w którym zadaliśmy najbardziej nurtujące nas pytania dotyczące KAWY!

Barista Grzegorz Tota z krakowskiej kawiarni Wesoła Cafe przyszedł nam z pomocą!

1. Przechowywanie ziarna – jakie warunki powinniśmy zapewnić kawie i na co zwrócić szczególną uwagę? 

Grzegorz: Kawa to produkt spożywczy, więc z czasem traci na swojej jakości. By to zjawisko spowolnić należy kawę przechowywać we właściwych warunkach. Na początek standard, czyli musi być sucho i z dala od promieni słonecznych. By spowolnić ten proces możemy kawę trzymać w słoikach lub puszkach próżniowych – brak dostępu powietrza spowoduje, że kawa dużo dłużej zachowa świeżość. 

Gdy kupujemy parę paczek kawy na raz, to paczkę nieotwartej kawy z oryginalnego opakowania możemy trzymać w zamrażarce. To o czym jedynie należy pamiętać to by przed użyciem wyciągnąć taką kawę z zamrażarki dzień wcześniej i pozostawić ją do “ocieplenia”. 

Z kolei jeśli mamy naprawdę bardzo drogie kawy, które pijemy okazjonalnie, warto podzielić taką paczuszkę na odważone dozy, zapakować próżniowo w folię i zamrozić. Tak przechowywana kawa nie traci na jakości przez wiele, wiele miesięcy. 

Oczywiście powyższe tyczy się kawy w ziarnie, które nie była wcześniej zmielona, gdyż proces ten drastycznie przyspiesza wietrzenie się kawy. Jako ciekawostkę dodam, że istnieje sytuacja, w której warto kawę zmielić wcześniej! Mowa o sytuacji, gdy mamy do czynienia z bardzo świeżą kawą, w której skumulowane jest dużo dwutlenku węgla powstałego w wyniku palenia kawy. Kawa, która została wypalona np. dzień wcześniej będzie dużo cięższa do zaparzenia i nie będzie oferować optymalnego smaku – zmielenie kawy np. 30 minut przed zaparzeniem z pewnością pomoże się jej “otworzyć” w naszej filiżance. 

2. Gdzie się zaopatrzyć w młynek do kawy? Jaką kawę kupić do domowego użytku?

Grzegorz: Młynki to temat rzeka i można by się nad nim rozpłynąć. Ale w skrócie: podstawowe kryterium jakie należy uwzględnić w wyborze młynka to oczywiście jego cena, która z pewnością będzie odzwierciedlać jakość wykonania i materiałów. By miało to jednak jakikolwiek sens należy wybrać młynek żarnowy, a nie z ostrzami, gdyż te drugie tną ziarna w bardzo niekontrolowany sposób, a na kontroli i równości przemiału nam zależy najbardziej. Myślę, że młynki najlepiej byłoby poszukać w sklepach internetowych sprzedających kawę specialty. Opis produktu i jego przeznaczenie z pewnością będzie dokładniej opisane przez ludzi znających się na kawie, a nie przypadkowe osoby z działu kuchennego. 

Wybrać młynek ręczny czy automatyczny? Każdy musi odpowiedzieć sobie na to pytanie indywidualnie, i w zależności od ilości parzonych kaw w ciągu dnia oraz funduszy wybrać najlepszą dla siebie opcję. 

Jeśli chodzi o kawę to do domu polecam kawę, która Ci smakuje. Po prostu! Jeśli miałbym jednak nakłonić do jakościowych produktów, to sugeruje świeżo palone, kawy specialty dostępne w palarniach lub sklepach internetowych. To kawy jaśniej wypalone, dzięki czemu czuć w nich charakter indywidualnych ziaren (najczęściej są to kawy single origin), a które to kawy świetnie nadadzą się do parzenia w domu kaw alternatywnych. Te z kolei są dużo łatwiejsze i mniej kosztowne do zaparzenia niż espresso. Jeśli chce się napić dobrego espresso w domu to wymaga to niemałego wydatku i sporej ilości czasu wolnego – bo to właściwie kolejna pasja niż szybka kawa.

Źródło zdjęcia: Wesoła Cafe

3. Trzy najczęściej popełniane błędy (powielane mity), które popełniamy podczas parzenia kawy? 

Grzegorz: Chciałbym odpowiedzieć 3 razy, ze podstawowym błędem jest nie używanie wagi do parzenia kawy. I myślę, że warto to mocno zaznaczyć zwłaszcza, że Wasi klienci i czytelnicy w dużej mierze poza nauce intuicyjnego jedzenia, używają wag do przyrządzania posiłków. Ja nie wyobrażam sobie przygotowywania kawy bez wagi. Nie dokładamy sobie tym sposobem prawie w ogóle dodatkowej pracy, a efekt i powtarzalność bije na głowę parzenie na punka. 

Ale oprócz tego, na pewno używanie złej wody – zbyt twardej kranówy. 

A trzeci błąd to chyba brak znajomości w użytkowaniu młynka – jak mielić, pod jakie metody parzenia, a tym samym parzenia różnych kaw w ten sam sposób. To nie przejdzie! 

4. Na co warto zwracać uwagę przy wyborze kawy?

Grzegorz: Jeśli aspekt jakościowy mamy z głowy i wiemy, że wybieramy  świeżą kawę wysokiej jakości pozostaje wybrać nam ziarna zależnie od sposobu parzenia i preferencji smakowych. To pierwsze jest ważne, gdyż inaczej wypalana będzie kawa do espresso, a inaczej do parzenia alternatywnego (pod espresso nieco ciemniej, a pod filtr jaśniej). 

Druga kwestia to, że kawa pochodząca z różnych krajów, regionów czy farm będzie smakować zupełnie inaczej. To samo tyczy się sposobu obróbki kawy, czyli tego w jaki sposób ziarno kawy zostało oddzielone od owocu. Ale o tym w dużym stopniu zagłębiamy się w naszym ebooku Kawa nie alchemia – Twoja droga do lepszej kawy w domu i tam odsyłam ciekawskich tematu. 

5. W jaki sposób możemy bardziej urozmaicić sobie domową kawę?

Grzegorz: Przede wszystkim – pijąc ją w doborowym towarzystwie. 

Jeśli interesuje nas czysty, naturalny smak kawy, to pozostaje nam wybierać ziarna z bardziej egzotycznych miejsc, o ile mogę tak powiedzieć. Możemy wybierać też bardziej szlachetne odmiany botaniczne arabiki jak np. gesha, która z pewnością urozmaici i wzbogaci nasze doznania. To samo uzyskamy wybierając kawy o mniej oczywistych metodach obróbki jak anaerobic czy carbonic maceration. 

Jeśli z kolei interesują nas dodatki to ja mam swoje dwa ulubione, do których rzadko, bo rzadko – ale wracam. Jednym z nich jest mleko owsiane, które w mojej ocenie jest najlepszym roślinnym napojem pasującym do kawy. A gdy mówimy o moich kawowych guilty pleasure to jest z nią z pewnością kawa kuloodporna, robiona z dodatkiem oleju MCT, masła i białka serwatkowego. 

Przy dobrym wyborze smaku białka, kawa taka zblendowana z nim i masłem to istna petarda! Na koniec zostaje nam dodatek do czarnej kawy w postaci czegoś słodkiego na ząb. Uważam, że połączenie przelewu i jakiegoś dobrego domowego ciasta to połączenie, które bije na głowę wszystkie inne.

Grzegorzu, jeszcze raz dziękujemy za udzielenie wyczerpujących odpowiedzi na nasze pytania!

Pamiętajcie, że możecie pobrać naszego darmowego ebooka O KAWIE PRZY KAWIE i tym samym dostać rabat na ebooka KAWA NIE ALCHEMIA od Wesołej Cafe. Promocja obowiązuje tylko do 31.10.2021.

Przypominamy również o naszym wydarzeniu na facebooku Porozmawiajmy o diecie i kawie przy kawie – webinar Be Compleat i Wesoła Cafe.

Udostępnij

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.