Dieta low-FODMAP w terapii IBS – ciąg dalszy…
Dieta ta prowadzona jest w trzech fazach:
- Faza eliminacji – opiera się na ścisłej eliminacji produktów o wysokiej zawartości FODMAPs, zwykle przez okres 4 do 6 (maksymalnie 8) tygodni. W tym czasie należy obserwować występowanie objawów i szukać powiązania z konkretnymi pokarmami.
- Faza reintrodukcji – jeśli objawy są skutecznie łagodzone, to należy rozpocząć drugą, mniej restrykcyjną fazę w zależności od tolerancji organizmu. Produkty zawierające FODMAPs powinny być stopniowo wprowadzane z powrotem przy jednoczesnej obserwacji objawów. Faza ta trwa kilka tygodni lub nawet dłużej, ponieważ reintrodukcja produktów odbywa się powoli.
- Faza utrzymania/personalizacji – jej celem jest kontynuacja spożycia produktów, które są dobrze tolerowane i ograniczenie pokarmów wywołujących objawy. Ponieważ tolerancja na różne FODMAPs może zmieniać się w czasie, po kilku miesiącach pacjenci mogą próbować przywrócić pokarmy wyzwalające w danym momencie objawy [1,2].
Takie podejście minimalizuje niepotrzebne restrykcje dietetyczne i zapewnia osiągnięcie maksymalnej różnorodności diety przy zachowaniu odpowiedniej kontroli objawów [1, 2].
Mechanizmy działania diety low-FODMAP
Uważa się, że głównym mechanizmem działania diety low-FODMAP jest zmniejszenie wchłaniania w jelicie cienkim osmotycznie czynnych krótkołańcuchowych węglowodanów, co powoduje zmniejszenie zawartości wody w jelicie i, co za tym idzie, ograniczenie fermentacji jelitowej i produkcji gazów. Ostatnie badania wykazały, że w porównaniu z dietą podstawową, dieta low-FODMAP obniża w surowicy poziom prozapalnych interleukin: IL-6 i IL-8, poziom bakterii kałowych (Actinobacteria, Bifidobacterium i Faecalibacterium prausnitzii), kałowych kwasów tłuszczowych o krótkim łańcuchu (SCFA) i kwasu masłowego [5].
Dieta low-FODMAP może jednak powodować istotne zmiany w mikrobiocie jelitowej. W kilku badaniach odnotowano zmianę profilu bakteryjnego w kale pacjentów. Stwierdzono istotne obniżenie liczby bifidobakterii po 4 tygodniach stosowania diety low-FODMAP u pacjentów z IBS. Obserwowano również ogólne zmniejszenie liczebności bakterii w świetle jelita [1, 3, 5, 6]. Z tego powodu należy zachować ostrożność przy długoterminowym ograniczaniu spożycia FODMAP. Zaleca się ograniczenie FODMAP do momentu odpowiedniej kontroli objawów u pacjentów z IBS. Ponadto osoby, u których nie występują objawy nie powinny przechodzić na dietę low-FODMAP.
Dodatkowo, długotrwała eliminacja produktów obfitujących w FODMAPs nie jest zalecana ze względu na brak wystarczających danych na temat długotrwałego stosowania diety low-FODMAP. Przypuszczalnie może to prowadzić do niedoborów składników odżywczych, a co za tym idzie konsekwencji zdrowotnych (zwłaszcza, gdy stosowana jest bez nadzoru dietetyka) [1-7].
Wykazano, że suplementacja probiotykami redukuje straty mikrobioty jelitowej, a ponadto zwiększa tolerancję organizmu na produkty bogate w FODMAPs [6, 7].
Produkty z wysoką zawartością FODMAPs i ich zamienniki low-FODMAP [1]
Typ FODMAP |
Produkty high-FODMAP |
Produkty low-FODMAP |
Oligosacharydy (fruktany / galaktooligosacharydy) | Warzywa: karczochy, szparagi, buraki, brukselka, brokuły, kapusta, fenkuł, czosnek, por, cebula, groszek, szalotka
Owoce: arbuz, jabłko, brzoskwinia, kaki Pszenica i żyto w dużych ilościach (np. chleb, makaron, kuskus, ciastka, krakersy) Rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, soja |
Pędy bambusa, papryka, marchew, seler naciowy, boćwina, szczypiorek, kukurydza, bakłażan, fasolka szparagowa, sałata, pasternak, dynia, cebula dymka (tylko łodyga), pomidory, zamienniki cebuli i czosnku, olej z dodatkiem czosnku
Banany, jagody, melon, karambola, grejpfrut, winogrona, kiwi, cytryna, limonka, mandarynki, pomarańcze, marakuja, maliny, truskawki Chleb i produkty zbożowe bezglutenowe i orkiszowe Ciecierzyca konserwowa |
Disacharydy (laktoza) | Mleko (krowie, kozie, owcze), jogurt, sery miękkie, lody | Mleko i jogurty bezlaktozowe, mleko ryżowe, sery twarde, masło, zamienniki lodów takie, jak sorbet |
Monosacharydy (fruktoza) | Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango, groszek cukrowy, arbuz, owoce puszkowane, zagęszczone koncentraty owocowe, duże porcje owoców, owoce suszone, soki owocowe
Miód Słodziki: fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) |
Jak wyżej
Syrop klonowy Słodziki: wszystkie oprócz polioli |
Poliole | Warzywa: awokado, kalafior, grzyby, groszek, kukurydza
Owoce: jabłka, morele, gruszki, wiśnie, liczi, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, arbuz Słodziki: izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol |
Jak wyżej
Jak wyżej Cukier, glukoza |
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DO POBRANIA:
Dieta low-FODMAP – faza I (eliminacyjna) (2100 kcal)
Idealny dla kobiety w wieku 39 lat, o masie ciała 62,9 kg i wzroście 172 cm, wykonującej godzinne ćwiczenia siłowe 3x w tygodniu. W tym przypadku celem jest utrzymanie aktualnej masy ciała.
Skuteczność diety low-FODMAP, a co za tym idzie łagodzenie objawów IBS, zależy od jej przestrzegania. Samodzielne prowadzenie takiej diety jest trudne, dlatego zachęcamy Was do skorzystania z naszej pomocy!
Bibliografia:
7. El-Salhy M, Gundersen D. Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition Journal. 2015; 14(36): 1-11.