Be Compleat
Cytrusy pomocne w walce ze stłuszczeniem wątroby?

Cytrusy pomocne w walce ze stłuszczeniem wątroby?

Zespół Be Compleat

Przemiany i metamorfozy

15.01.2020

NAFLD – skala problemu

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) dotyka co czwartej osoby na świecie. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie (powyżej 5% masy narządu). Przyczyny są inne, niż nadmierne spożycie alkoholu. Jest to istotny problem, ponieważ stłuszczenie wątroby może w ostateczności prowadzić do uszkodzenia tego narządu i marskości. Co więcej, NAFLD w przeszłości dotyczyło jedynie dorosłych, natomiast w ostatnich latach odsetek dzieci cierpiących na to schorzenie jest równie wysoki.

Szukając pomocy w cytrusach…

Rozważa się zastosowanie hesperydyny (związku znajdującego się w skórce owoców cytrusowych) jako potencjalnego terapeutyku w leczeniu NAFLD. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne i obniżające stężenie lipidów we krwi. Ponadto, przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że hesperydyna może zapobiegać stłuszczeniu wątroby u szczurów.

Pierwsze badanie z zastosowaniem hesperydyny na ludziach

Opublikowane w sierpniu 2019 roku badanie dotyczyło wpływu hesperydyny na stłuszczenie wątroby oraz poziom enzymów wątrobowych, parametry metaboliczne i stan zapalny u osób z NAFLD. Przeprowadzono je na grupie 50 mężczyzn i kobiet z NAFLD II lub III stopnia w wieku od 18 do 70 lat.

Uczestników badania podzielono na 2 grupy:

  • osoby przymujące hesperydynę (dawka: 1000 mg/dobę);
  • osoby przyjmujące placebo.

Interwencja trwała 12 tygodni. Uczestnikom z obu grup zalecono przestrzeganie zasad zdrowego żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej.

Jakie uzyskano wyniki?

  1. W obu grupach spożycie kalorii ogółem zmniejszyło się o 300-500 kcal/dobę. Doszło również do zmniejszenia spożycia tłuszczów i węglowodanów, natomiast spożycie białka pozostało na tym samym poziomie.
  2. W obu grupach zaobserwowano obniżenie wyniku FibroScan CAP (wskaźnika pozwalającego na ilościowe określenie zmian zawartości tłuszczu w wątrobie) o 51,27 w przypadku suplementacji hesperydyny w porównaniu z 31,0 w grupie placebo lub odpowiednio 17% i 10% zmianę.
  3. U osób przyjmujących hesperydynę odnotowano bardziej znaczące obniżenie poziomu enzymów wątrobowych: ALT i GGT, a także TNF-alfa w porównaniu z placebo.
  4. W obu grupach stwierdzono obniżenie stężenia glukozy we krwi na czczo, insuliny i wskaźnika HOMA-IR. Jednak nie odnotowano istotnych różnic między porównywanymi grupami.
  5. W grupie osób suplementujących hesperydynę zaobserwowano zmniejszenie stężenia trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i hs-CRP, w przeciwieństwie do grupy placebo.
  6. Nie stwierdzono różnicy pomiędzy porównywanymi grupami w odniesieniu do stopnia zwłóknienia wątroby.

Jakie wnioski możemy wyciągnąć z tego badania?

  • Suplementacja hesperydyną może prowadzić do poprawy wskaźników stłuszczenia, markerów funkcji wątroby, profilu lipidowego krwi, metabolizmu glukozy i zmniejszenia stanu zapalnego u osób z NAFLD. Dodatkowo, poprawa ta występuje niezależnie od zmian spowodowanych utratą masy ciała.
  • Hesperydyna nie jest pomocna w obniżaniu stopnia zwłóknienia wątroby. Może to wynikać z faktu, iż zwłóknienie rzadko jest stanem odwracalnym. Wymaga długiego czasu na przebudowę tkanek lub silnej interwencji.
  • Utrata masy ciała potęguje korzystne działanie hesperydyny, co prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo i wskaźnika HOMA-IR.

Podsumowując, suplementacja hesperydyną może być pomocna jako terapia wspomagająca u osób z NAFLD.

Zmagasz się z chorobami wątroby? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat wspomagania żywieniowego przy takich schorzeniach? A może potrzebujesz konsultacji ze specjalistą i przygotowania indywidualnego programu dietoterapii? Daj znać!

Źródło: Cheraghpour M, Imani H, Ommi S, et al. Hesperidin improves hepatic steatosis, hepatic enzymes, and metabolic and inflammatory parameters in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, placebo‐controlled, double‐blind clinical trial. Phytotherapy Research. 2019; 33: 2118 – 2125.

Udostępnij

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.