Be Compleat
10 źródeł węglowodanów, o których warto wiedzieć

10 źródeł węglowodanów, o których warto wiedzieć

Zespół Be Compleat

Dieta i styl życia

1.06.2018

10 nie tak (jeszcze) popularnych źródeł węglowodanów

Chciałoby się rzec: szukajmy alternatyw dla popularnych, często jakościowo wątpliwych produktów węglowodanowych póki jesteśmy zdrowi. W momencie kiedy zdrowia zabraknie zmiana taka stanie się już koniecznością. Zebrana poniżej lista produktów bezglutenowych, często zalecanych przy alergiach i nietolerancjach pokarmowych, pomoże Ci w znalezieniu smacznych zamienników dla królujących na polskich stołach: produktów pszennych, ziemniaków, makaronów czy też kasz glutenowych.


  1. Kasztany jadalne / mąka kasztanowa

    kasztany jadalne

    Mąka kasztanowa jest jedną z najbezpieczniejszych, a zarazem najsmaczniejszych alternatyw dla pszenicy. Jej lekko słodkawy posmak sprawdzi się znakomicie w wypiekach, ciastach, omletach. Płatki z kasztana jadalnego są bardzo smaczną, wysoko węglowodanową alternatywą dla płatków owsianych czy też kukurydzianych. Upieczone kasztany jadalne mogą być z kolei świetną propozycją na kolację.
    Zawartość węglowodanów w 100g produktu: 79g


  2. Tapioka

    tapioka
    Jeżeli mielibyśmy wybrać jeden, ulubiony przez Pacjentów deser byłby nim właśnie pudding z tapioki. Te pęczniejące kuleczki znakomicie komponują się z mlekiem kokosowym i świeżymi owocami sezonowymi. Dla osób preferujących bardzo słodkie zestawienia do dosłodzenia deseru idealnie nada się cukier kokosowy. Tapioka jest bardzo łatwo trawiona, dozwolona również na diecie o niskim fodmap ( o niskiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli) czy w dalszej fazie protokołu autoimmunologicznego. Skrobia tapiokowa znakomicie sprawdzi się przy przyrządzaniu bezglutenowego biszkoptu, do zagęszczenia śmietanki kokosowej czy też lodów.
    Zawartość węglowodanów w 100g produktu: 88,7g (cukry 3,4g)


  3. Batat

    batat
    Słodki ziemniak staje się coraz bardziej popularny szczególnie wśród sportowców oraz osób eliminujących z jadłospisu warzywa psiankowane (w tym ziemniaki). Zaletą batatów jest ich uniwersalność oraz prostota w przygotowaniu. Na kolację znakomicie sprawdzą się frytki lub prosta sałatka z batatami w roli głównej. Uwaga na produkt w przypadku alergii na salicylany!
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 20,1 g


  4. Pochrzyn

    pochrzyn
    Mamy ponad 600 gatunków pochrzynu, z których niektóre przypominają bataty. Popularnie nazywany yamem jest dobrym źródłem potasu, manganu czy też witamin B6 i C. Należy pamiętać, że gorzkie odmiany nie są przeznaczone do spożycia. Z pochrzynu przyrządzać można ciasteczka, omlety albo zapiec go z dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się w klasycznej casserole.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 33 g


  5. Canihua

    CanihuaPeruwiańska superfood, kuzynka już popularnej w Polsce komosy ryżowej. Canihua ma jeszcze bardziej orzechowy posmak niż quinoa, dzięki czemu idealnie nadaje się do deserów. Jest świetnym źródłem nie tylko żelaza, ale również cynku czy witaminy B1. Sprawdzi się idealnie w formie bezglutenowej kaszki dla dzieci dostarczając przy okazji  około 15 g białka przy kompletnym aminogramie.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 48,5 g


  6. Teff

    TeffMiłka abisyńska pomimo swojej dość wysokiej ceny powoli wychodzi z cienia komosy ryżowej. Pseudo zboże zyskuje popularność dzięki wysokiej zawartości wapnia (UWAGA! 180 mg wapnia w 100 g produktu w porównaniu z gloryfikowanym jako świetne źródło wapnia jogurtem naturalnym -120 mg). Szacuje się ponadto, że około 30% węglowodanów zawartych w teff stanowi błonnik. Polecam w szczególności wypiek własnego chleba z fermentujących ziaren teff.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 65,1 g


  7. Maranta trzcinowa

    Maranta-trzcinowaGłównym zastosowaniem maranty jest zagęszczanie zup, sosów czy deserów. Często używana jako alternatywa dla tapioki przy produkcji domowych lodów. Jest bardzo neutralna w smaku, dzięki czemu nie nadaje potrawom posmaku.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 84,8


  8. Plantany

    plantany
    Jeszcze mało popularny w Polsce owoc. W zależności od stopnia dojrzałości jego właściwości zmieniają się z wysokoskrobiowego (bardziej niż warzywo) aż po wysokocukrowy (typowy owoc- smakiem pomiędzy bananem a słodkim ziemniakiem.) W szczególności mało dojrzałe plantany ze względu na wysoką zawartość skrobii nadają się do spożycia po obróbce termicznej czy to w postaci placków, omletów czy też usmażone na oleju kokosowym z dodatkiem awokado.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 31,9 g


  9. Topinambur

    TopinamburBogate w inulinę bulwy topinamburu są znakomitym prebiotykiem – pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. W zbliżającym się okresie jesiennym zupa krem z topinamburu czy też jego kiszona postać powinny  regularnie gościć na naszych stołach. Popularna wśród osób będących na diecie bezglutenowej jest również mąka z topinamburu, która dobrze sprawdzi się w wypiekach na słono.

    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 17,4 g


  10. Karob (chleb świętojański)

    karob

    Węglowodanowy odpowiednik kakao. Lepiej tolerowany, rzadko kiedy alergizuje. Polecany jako dodatek do koktajli, ale też omletów. Może być spokojnie poddawany obróbce termicznej. Nie zawiera kofeiny czy kwasu szczawianowego. Jest za to naturalnym źródłem wapnia, żelaza, magnezu czy też witamin z grupy B. Uwaga, zawiera taniny (substancje antyodżywcze, wiążące się z enzymami proteolitycznymi.)
    Polecamy spożywać w formie deseru – idealnie komponuje się w połączeniu z pastą kokosową.
    Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 49,1 g (cukry 40,5 g)


    Smacznego!

Udostępnij

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.