Be Compleat
Zapiekana owsianka

Zapiekana owsianka

Cieplutka, chrupiąca, słodka. Zapiekana owsianka z jabłkiem jest idealnym wyborem na rozgrzewającą, jesienną kolację.

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  • Daktyle i skórkę pomarańczową drobno pokroić (zostawić część do ozdoby)
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć na dnie 3/4 jabłek.
  • Jabłka posypać cynamonem oraz ksylitolem.
  • Płatki, sól,  połączyć w garnuszku i zalać mlekiem. Zagotować.
  • Do spęczniałych płatków wmieszać jajka.
  • Owsiankę wyłożyć do naczynia i udekorować na wierzchu jabłkami, skórką oraz daktylami.
  • Owsiankę upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut, ostatnie 10 na funkcji grila z góry.
  • Zostawić na 10 minut przed podaniem, żeby delikatnie stężała.

*skórka pomarańczowa własnej receptury

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.