Be Compleat
Kandyzowana skórka pomarańczowa (plus instrukcja, jak prawidłowo myć owoce)

Kandyzowana skórka pomarańczowa (plus instrukcja, jak prawidłowo myć owoce)

Nie od wczoraj wiadomo, że smaki dzieciństwa uwielbiają powracać. Domowa, kandyzowana skórka z pomarańczy w okresie świątecznym przyda się jak znalazł.

  • Owoce dokładnie wymyć – można użyć płynu do mycia warzyw i owoców lub:
    • Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie KWAŚNYM – z octem jabłkowym (2 minuty) lub kilka łyżeczek kwasku cytrynowego. Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić niskie pH.
    • Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie ZASADOWYM – z sodą oczyszczoną (2 minuty). Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić najwyższe pH.
    • Warzywa opłukać w czystej wodzie.
  • Skórkę z pomarańczy obrać.
  • Wycisnąć sok z cytryny.
  • Skórkę moczyć w zimnej wodzie przez 48h (w tym czasie kilkukrotnie zmienić wodę.)
  • Skórkę ugotować to miękkości w wodzie.
  • Przygotować w rondelku syrop z ksylitolu i wody.
  • Miękkie skórki przełożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu do momentu zeszklenia (będą prawie przeźroczyste.)
  • Na koniec do rondelka dodać sok z cytryny i krótko zagotować.
  • Skórkę przełożyć z płynem do słoiczka.
  • Przechowywać w lodówce.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.