Zapiekana owsianka
Cieplutka, chrupiąca, słodka. Zapiekana owsianka z jabłkiem jest idealnym wyborem na rozgrzewającą, jesienną kolację.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Daktyle i skórkę pomarańczową drobno pokroić (zostawić część do ozdoby)
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć na dnie 3/4 jabłek.
- Jabłka posypać cynamonem oraz ksylitolem.
- Płatki, sól, połączyć w garnuszku i zalać mlekiem. Zagotować.
- Do spęczniałych płatków wmieszać jajka.
- Owsiankę wyłożyć do naczynia i udekorować na wierzchu jabłkami, skórką oraz daktylami.
- Owsiankę upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut, ostatnie 10 na funkcji grila z góry.
- Zostawić na 10 minut przed podaniem, żeby delikatnie stężała.
*skórka pomarańczowa własnej receptury