Be Compleat
Makowiec z bakaliami

Makowiec z bakaliami

Raz w roku można pozwolić sobie na omega-6-przeładowane-szaleństwo. Przygotowania do świąt czas start. Tik-tak.

  • Daktyle zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie, aż zmiękną.
  • Kaszę chwilę podprażyć. Zalać dwukrotną objętością wrzątku (z dodatkiem wody po daktylach). Ugotować (około 20-25 min) i pozostawić kaszę aż wchłonie pozostałość wody.
  • Daktyle zblendować.
  • Orzechy posiekać, skórkę pokroić (połowę odłożyć do dekoracji). Bakalie wymieszać z rodzynkami.
  • Kaszę jaglaną zblendować w Thermomixie (blenderze) z dodatkiem wanilii, zblendowanych daktyli, soli, oleju kokosowego oraz erytrytolu.
  • Mak ugotować przez 40 minut, odcedzić, zmielić w Thermomixie (blenderze).
  • Dodać kaszę i całość wymieszać.
  • Okrągłą formę (użyłam szklanej, o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem.
  • Masę makową równomiernie wyłożyć do formy.
  • Przygotować polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym.
  • Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe. Przyozdobić skórką pomarańczową.
  • Makowiec pozostawić na noc w lodówce.

*polecam użyć własnoręcznie przygotowanej skórki.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.