Pieczone falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy
Dzisiaj przychodzimy do Was z pomysłem na ciekawy, wegański obiad! Falafel to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz jest to narodowe danie Egiptu. Najczęściej spotykamy falafele smażone lub pieczone w formie kotlecików albo kulek stworzonych z ciecierzycy lub bobu. Zazwyczaj podawany jest w picie z warzywami i sosem na bazie tahini. To bardzo często spotykane danie w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej ze względu na to, że jest ono bogatym źródłem białka.
- Namocz ciecierzycę przez noc i ugotuj.
- Cebulę i czosnek posiekaj w kosteczkę.
- Wszystkie składniki zblenduj w blenderze i dopraw do smaku.
- Z powstałej masy formuj małe kotleciki, wyłóż na blaszcze do pieczenia i posmaruj oliwią.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni przez ok. 20 min.
- Kotleciki możesz podawać np. z chlebkiem pita lub zawinięte w tortilli z sosem i warzywami.
Zerknij na przepis poke bowl z tuńczykiem, kaszą jęczmienną, kolendrą i oliwkami.