Poke bowl z tuńczykiem, kaszą jęczmienną, kolendrą i oliwkami
Poke Bowl to tradycyjne danie hawajskie. Oryginalnie zawiera ryż jako bazę, surową rybę oraz warzywne i owocowe dodatki. Warto wspomnieć, że oryginalny przepis uwielbia być modyfikowany na całym świecie! Dlatego zdecydowaliśmy się poeksperymentować! Bazą naszego Bowla jest kasza jęczmienna, podawana wraz z marynowanym tuńczykiem, kolendrą i oliwkami!
- Filet z tuńczyka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Kaszę jęczmienną ugotować. Na patelnię dodać oliwę z oliwek, czosnek, posiekane suszone pomidory. Wrzucić kaszę jęczmienną, szpinak i przekrojone na pół oliwki. Całość podsmażyć i doprawić solą i pieprzem.
- Miseczkę wyłożyć sałatą, na jednej części ułożyć kaszę z warzywami, na drugiej zamarynowanego tuńczyka. Obok dodać posiekaną, czerwoną cebulkę, ciecierzycę oraz pokrojone pomidory.
- Podawać z posiekaną kolendrą na wierzchu.