Be Compleat
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Żadne warzywo nie kojarzy się tak bardzo z jesienią jak dynia! Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną, kremową zupę z dyni, która dzięki dodatkom przypraw rozgrzeje w chłodne, jesienne dni. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację, jest lekkostrawna i sycąca.

Przygotowanie:

  • Dynię pozbawioną pestek i miąższu, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy (jeśli używamy dyni hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki).
  • Na dużej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut.
  • Do dużego garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa.
  • Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy przez około 40-50 minut.
  • Całość blendujemy i w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
  • Podajemy z pokrojoną mozzarellą, pestkami dyni i natką pietruszki.

Z przepisu wychodzi około 6 porcji.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.