Zupa dyniowa
Żadne warzywo nie kojarzy się tak bardzo z jesienią jak dynia! Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną, kremową zupę z dyni, która dzięki dodatkom przypraw rozgrzeje w chłodne, jesienne dni. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację, jest lekkostrawna i sycąca.
Przygotowanie:
- Dynię pozbawioną pestek i miąższu, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy (jeśli używamy dyni hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki).
- Na dużej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut.
- Do dużego garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa.
- Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy przez około 40-50 minut.
- Całość blendujemy i w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
- Podajemy z pokrojoną mozzarellą, pestkami dyni i natką pietruszki.
Z przepisu wychodzi około 6 porcji.