Be Compleat
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Z domowego zakwasu z buraków, barszcz czerwony jest najlepszy ! Świetnie nadaje się także do picia, prosto ze słoika 🙂

  • Wodę zagotować, dodać sól i wystudzić.
  • Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Słoik o pojemności ok. 4 l, wyłożyć plasterkami buraków, a między nie poupychać ząbki czosnku, ziele anielskie, liść laurowy i kminek.
  • Buraki z przyprawami zalać wystudzoną wodą z solą. Na wierzch położyć kromkę chleba żytniego na zakwasie.
  • Słoik przykryć lnianą ściereczką/gazą lub ręcznikiem papierowym.
  • Kromkę chleba wyjąć ze słoika po 2 dniach od momentu przygotowania zakwasu.
  • Zakwas jest gotowy po ok. 5 dniach.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.