Be Compleat
Wytrawne babeczki z pieczarkami

Wytrawne babeczki z pieczarkami

Te babeczki to fajny zamiennik tradycyjnych pasztecików do barszczu. Ładnie się prezentują, są kruche i bardzo smaczne. Ciasto można wykorzystać do przygotowania tart, tartaletek, ciasteczek i innych babeczek, faszerując je mięsem, warzywami czy kapustą z grzybami.

  • Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać mąki, sól, proszek do pieczenia, miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie się kruszyło, dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ostatecznie ciasto powinno być gładkie, nie powinno ani kleić się do miski, ani rozkruszać się w rękach.
  • Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć/obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojone pieczarki, posolić, zamieszać i poczekać, aż puszczą wodę. Gdy woda wyparuje, dodać masło klarowane, cebulkę i wszystko razem podsmażyć. Na koniec przyprawić solą i sporą ilością pieprzu.
  • Foremki na babeczki wysmarować masłem klarowanym. Dno i brzegi foremek wylepić schłodzonym ciastem, a następnie ponakłuwać je widelcem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać „ciasteczka” w ulubionych kształtach.
  • Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez ok. 8 min.
  • Po tym czasie foremki z ciastem wyjąc z piekarnika, nafaszerować pieczarkami i przykryć „ciasteczkiem”.
  • Babeczki ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 min.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.