Be Compleat
Wegańskie dyniowe curry

Wegańskie dyniowe curry

Wieczory stają się coraz to chłodniejsze, a dni coraz krótsze… Jesień puka do drzwi, a w naszych szafach zaczynają pojawiać się ciepłe, wełniane swetry. Na razie jednak nie wyciągajmy jeszcze czapek i szalików!

W zamian za to wprowadźmy złotą jesień do naszej kuchni i rozgrzejmy swój organizm od środka. Na ratunek przychodzi tutaj królowa jesieni – dynia. Jest to uniwersalne warzywo, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w błonnik i beta-karoten.

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dynie pokrój wraz ze skórą na drobne kawałki i ułóż na papierze do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  • Makaron soba ugotuj w osolonej wodzie. Posiekaj cebulkę. Resztę warzyw pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż najpierw cebulkę, a następnie pokrojone warzywa, odsączoną i opłukną cieciorkę z puszki oraz wcześniej upieczoną dynię.
  • Mleczko kokosowe wymieszaj z odrobiną curry i papryką ostrą oraz wędzoną. Wylej na patelnie i duś wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
  • Gdy sos już nieco zgęstnieje dodaj szpinak. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z ognia. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, a na górę dodaj sos curry. Całość udekoruj listkami bazylii.

 

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.