Be Compleat
Wegańska tarta z rabarbarem i jabłkami

Wegańska tarta z rabarbarem i jabłkami

To przepis dla miłośników kruchych tradycyjnych ciast z owocami. Wegańska, bezglutenowa, rozpływająca się w ustach tarta o lekko kwaśnym posmaku.

  • Jabłka obrać, część pokroić w kostkę, a część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.
  • Olej kokosowy rozpuścić w dużym garnku, dodać owoce i poddusić do miękkości. Dodać erytrol i cynamon, wymieszać.
  • Składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić i uformować w kulę.
  • Formę na tartę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ części ciasta wylepić na dno oraz boki formy i ponakłuwać widelcem.
  • Ciasto podpiec w temp. 190°C przez około 15 min do lekkiego zarumieniania.
  • Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Ułożyć na nadzieniu w postaci kratki.
  • Piec w temp. 190°C przez około 30-40 min do zezłocenia. Posypać zmielonym na cukier puder ertytrolem.

 

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.