![Truskawkowy sernik jaglany](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2017/06/Truskawkowy-sernik-jaglany.jpeg)
Truskawkowy sernik jaglany
Lekki, puszysty sernik. Idealny na upalne dni. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.
- Kaszę opłukać na sitku raz ciepłą, raz zimną wodą.
- Mleko kokosowe przelać do garnka, posłodzić i zagotować.
- Do gotującego się mleka wsypać opłukaną kaszę. Gotować do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko (ok. 10-15 min). Wystudzić.
- Do wystudzonej kaszy dodać 250 g truskawek, olej kokosowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i zółtka (białka odłożyć na pianę), a następnie zblendować na głodki krem.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu z kaszy.
- Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę kremu przełożyć na spód tortownicy, na nim poukładać resztę (250 g) przekrojonych truskawek i przykryć je pozostałym kremem.
- Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.
- Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.