Be Compleat
Truskawkowy sernik jaglany

Truskawkowy sernik jaglany

Lekki, puszysty sernik. Idealny na upalne dni. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.

  • Kaszę opłukać na sitku raz ciepłą, raz zimną wodą.
  • Mleko kokosowe przelać do garnka, posłodzić i zagotować.
  • Do gotującego się mleka wsypać opłukaną kaszę. Gotować do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko (ok. 10-15 min). Wystudzić.
  • Do wystudzonej kaszy dodać 250 g truskawek, olej kokosowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i zółtka (białka odłożyć na pianę), a następnie zblendować na głodki krem.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu z kaszy.
  • Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Połowę kremu przełożyć na spód tortownicy, na nim poukładać resztę (250 g) przekrojonych truskawek i przykryć je pozostałym kremem.
  • Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.
  • Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.