Be Compleat
Tort biszkoptowy z musem

Tort biszkoptowy z musem

Ten tort nie należy do ciężkich – jest lekki, mięciutki i wilgotny. Przepyszny…

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrol.
  • Do piany dodawać stopniowo żółtka nadal miksując.
  • Do otrzymanej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Masę biszkoptową przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w temp. 170 stopni przez około 35-40min.
  • Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.

Masa bananowo – orzechowa

  • Banany umyć, obrać ze skórki, skropić sokiem z limonki.
  • Do bananów dodać śmietankę kokosową, masło z orzechów i zblendować.
  • Agar wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą do przykrycia. Dodać do przygotowanej masy i zblendować.

Masa czekoladowa

  • Czekoladę Cocoa rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
  • Śmietankę kokosową ubić na sztywno z erytrolem i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Mus

  • Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
  • Dodać do nich erytrol, sok z limonki i gotować przez około 20 min.
  • Agar zalać wodą do przykrycia, dodać do ugotowanych gorących truskawek i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Przygotowanie tortu – tort składać w zamkniętej obręczą tortownicy

  • Jeden blat biszkoptu nasączyć (mieszanką naparu z zielonej herbaty i soku z limonki) i wylać na niego masę bananowo – orzechową.
  • Na masę nałożyć drugi blat, także go nasączyć i wyłożyć na niego masę czekoladową.
  • Odłożyć przełożone masami biszkopty do lodówki na około 30 min.
  • Wystudzony i tężejący lekko mus wylać na masę czekoladową.
  • Schłodzić całość przez kilka godzin w lodówce.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.