Tort biszkoptowy z musem
Ten tort nie należy do ciężkich – jest lekki, mięciutki i wilgotny. Przepyszny…
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrol.
- Do piany dodawać stopniowo żółtka nadal miksując.
- Do otrzymanej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Masę biszkoptową przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w temp. 170 stopni przez około 35-40min.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.
Masa bananowo – orzechowa
- Banany umyć, obrać ze skórki, skropić sokiem z limonki.
- Do bananów dodać śmietankę kokosową, masło z orzechów i zblendować.
- Agar wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą do przykrycia. Dodać do przygotowanej masy i zblendować.
Masa czekoladowa
- Czekoladę Cocoa rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
- Śmietankę kokosową ubić na sztywno z erytrolem i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Mus
- Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
- Dodać do nich erytrol, sok z limonki i gotować przez około 20 min.
- Agar zalać wodą do przykrycia, dodać do ugotowanych gorących truskawek i wymieszać do rozpuszczenia.
- Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Przygotowanie tortu – tort składać w zamkniętej obręczą tortownicy
- Jeden blat biszkoptu nasączyć (mieszanką naparu z zielonej herbaty i soku z limonki) i wylać na niego masę bananowo – orzechową.
- Na masę nałożyć drugi blat, także go nasączyć i wyłożyć na niego masę czekoladową.
- Odłożyć przełożone masami biszkopty do lodówki na około 30 min.
- Wystudzony i tężejący lekko mus wylać na masę czekoladową.
- Schłodzić całość przez kilka godzin w lodówce.