Be Compleat
Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kruchy bezglutenowy spód, krem kokosowy z daktylami i świeże truskawki – ciasto idealne na upalne dni. Ciężko się oprzeć, żeby nie wyjeść go prosto z foremki.

  • Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść ciasto (ciasto będzie bardzo kruche, może nawet przypominać kruszonkę, ale nie przejmować się tym).
  • Formę na tartę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem od pieczenia, a następnie dno i boki formy wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i chłodzić w lodówce przez 30 min.
  • Formę z ciastem wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku w temp. 190 °C przez około 15 min.
  • Daktyle zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 min, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie zblendować na gładko.
  • Śmietankę kokosową zmiksować z kremem daktylowym i sokiem z cytryny.
  • Masę kokosowo-daktylową wyłożyć na podpieczony spód i na wierzch poukładać truskawki.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.