Be Compleat
Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami

Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami

Szynka z owocami? Sprawdź koniecznie to połączenie! Nawet jeśli nazwa brzmi dziwnie – smakuje wybornie na ciepło i na zimno.

  • Skórę na szynce naciąć w skośną kratkę.
  • Mięso naszpikować goździkami i posolić.
  • Mięso przełożyć do rondla.
  • Glazura: miód połączyć ze 120 g cukru kokosowego, rozpuścić w rondelku. Zdjąć z kuchenki. Dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wymieszać.
  • Drugą pomarańczę dokładnie wymyć i pokroić w cienkie plastry.
  • Wino zagotować z laską cynamonu i pozostałym cukrem kokosowym.
  • Gruszki wymyć, obrać, pokroić na 8 części i przełożyć do wina. Gotować przez 5 minut i odstawić.
  • Mięso posmarować glazurą i piec w piekarniku, w rondlu  bez przykrycia w temp. 180 stopni. Czas pieczenia: na 1kg mięsa 1 godzina pieczenia.
  • Co 10 minut mięso ponownie przesmarować glazurą.
  • Pół godziny przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla plastry pomarańczy.
  • 15 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla ugotowane gruszki z niewielkim dodatkiem wina.
  • Po upieczeniu szynkę kroić w plastry i podawać z owocami.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.