![Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2016/12/Szynka-pieczona-z-gruszką-i-pomarańczami.jpeg)
Szynka pieczona z gruszką i pomarańczami
Szynka z owocami? Sprawdź koniecznie to połączenie! Nawet jeśli nazwa brzmi dziwnie – smakuje wybornie na ciepło i na zimno.
- Skórę na szynce naciąć w skośną kratkę.
- Mięso naszpikować goździkami i posolić.
- Mięso przełożyć do rondla.
- Glazura: miód połączyć ze 120 g cukru kokosowego, rozpuścić w rondelku. Zdjąć z kuchenki. Dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Wymieszać.
- Drugą pomarańczę dokładnie wymyć i pokroić w cienkie plastry.
- Wino zagotować z laską cynamonu i pozostałym cukrem kokosowym.
- Gruszki wymyć, obrać, pokroić na 8 części i przełożyć do wina. Gotować przez 5 minut i odstawić.
- Mięso posmarować glazurą i piec w piekarniku, w rondlu bez przykrycia w temp. 180 stopni. Czas pieczenia: na 1kg mięsa 1 godzina pieczenia.
- Co 10 minut mięso ponownie przesmarować glazurą.
- Pół godziny przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla plastry pomarańczy.
- 15 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do rondla ugotowane gruszki z niewielkim dodatkiem wina.
- Po upieczeniu szynkę kroić w plastry i podawać z owocami.