Be Compleat
Szarlotka w szklance

Szarlotka w szklance

Pyszny, warstwowy deserek w szklance. Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Wbrew pozorom bardzo szybki w wykonaniu, ładnie się prezentuje. Najsmaczniejszy po schłodzeniu w lodówce 🙂

  • Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami by wszystkie składniki dobrze się połączyły i by powstała kruszonka. Wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. Co kilka minut, mieszać/sprawdzać czy się zbyt nie przypieka.
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać 1-2 łyżkami wody. Przykryć przykrywką i chwilę poddusić. Uważać, by jabłka się nie rozpadły – nie chcemy by postał mus. Jabłka mają pozostać w kształcie kosteczki, ale mają być miękkie. Odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody. Wymieszać z cynamonem.
  • Przygotować budyń. 2/3 ilości mleka przelać do garnka, posłodzić, zagotować. Pozostałą część zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną, wanilią i wlać do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie do konsystencji budyniu. Uważać, by nie powstały grudki.
  • Przygotować 6 szklanek i nakładać do nich kolejno poszczególnie warstwy: kruszonka, jabłka, budyń, kruszonka.
  • Można posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.