![Szarlotka Krystyny](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2022/03/Szarlotka-Krystyny-.jpeg)
Szarlotka Krystyny
Są tu fani domowej szarlotki? Mamy coś dla Was! Przed Wami pyszna szarlotka z pianą z białek, ale w zdrowszym wykonaniu.
- Ciasto kruche zagnieść.
- Tortownicę (ok. 35 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- 2/3 ciasta wyłożyć spód i brzeg tortownicy, ponakłuwać widelcem.
- Spód upiec (15 minut, temperatura 180 stopni).
- Pozostałą część ciasta zagnieść w kulkę i do zamrażalnika.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kawałki (jabłko w „ósemkę”, i każdą z nich na pół).
- 1/5 jabłek zblendować na gładką masę, wymieszać z erytrytolem i cynamonem.
- Podgrzać, mieszać (najlepiej w thermomix w temp. 80 stopni).
- Dorzucić pozostałe kawałki i dusić mieszając przez 10 minut.
- Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód do tortownicy.
- Ubić białka z erytrytolem na pianę, wyłożyć na masę jabłkową.
- Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą, zamrożoną część ciasta i posypać cynamonem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.