Be Compleat
Szarlotka Krystyny

Szarlotka Krystyny

Są tu fani domowej szarlotki? Mamy coś dla Was! Przed Wami pyszna szarlotka z pianą z białek, ale w zdrowszym wykonaniu.

  • Ciasto kruche zagnieść.
  • Tortownicę (ok. 35 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2/3 ciasta wyłożyć spód i brzeg tortownicy, ponakłuwać widelcem.
  • Spód upiec (15 minut, temperatura 180 stopni).
  • Pozostałą część ciasta zagnieść w kulkę i do zamrażalnika.
  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kawałki (jabłko w „ósemkę”, i każdą z nich na pół).
  • 1/5 jabłek zblendować na gładką masę, wymieszać z erytrytolem i cynamonem.
  • Podgrzać, mieszać (najlepiej w thermomix w temp. 80 stopni).
  • Dorzucić pozostałe kawałki i dusić mieszając przez 10 minut.
  • Gotową masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód do tortownicy.
  • Ubić białka z erytrytolem na pianę, wyłożyć na masę jabłkową.
  • Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą, zamrożoną część ciasta i posypać cynamonem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.