Be Compleat
Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu)

Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu)

Pyszna babka, z zewnątrz krucha, w środku delikatnie wilgotna. Dodatek kakao jest opcjonalny, możesz zamiast niego dać więcej skórki z cytryny lub pomarańczy.

  • Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (należy ubijać dobre kilka minut na najwyższych obrotach miksera).
  • Pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrytol, nadal ubijając.
  • Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, startą na tarce skórkę z cytryny i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Następnie wlać bardzo gorące rozpuszczone masło i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Formę na babkę (z kominem) wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką i wlać 3/4 ciasta.
  • Do pozostałej części ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wlać do formy.
  • Piec w temp. 160 stopni przez 30 min (lub dłużej, do suchego patyczka).
  • Wystudzić na kracie. Posypać pudrem z erytrytolu.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.