Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu)
Pyszna babka, z zewnątrz krucha, w środku delikatnie wilgotna. Dodatek kakao jest opcjonalny, możesz zamiast niego dać więcej skórki z cytryny lub pomarańczy.
- Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (należy ubijać dobre kilka minut na najwyższych obrotach miksera).
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrytol, nadal ubijając.
- Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, startą na tarce skórkę z cytryny i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
- Następnie wlać bardzo gorące rozpuszczone masło i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Formę na babkę (z kominem) wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką i wlać 3/4 ciasta.
- Do pozostałej części ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wlać do formy.
- Piec w temp. 160 stopni przez 30 min (lub dłużej, do suchego patyczka).
- Wystudzić na kracie. Posypać pudrem z erytrytolu.