Be Compleat
Smalczyk ze skwarkami

Smalczyk ze skwarkami

Smalec ze skwarkami to częsty gość w naszej lodówce w sezonie jesienno-zimowym. Smak na niego z reguły przemija w okresie wiosennym, aby we wrześniu powrócić ze zdwojoną siłą. Przygotujcie się zatem na nadchodzące krótsze dni i zróbcie swój (bardzo prosty i szybki w przygotowaniu) smalczyk. Z podanych proporcji otrzymacie średniej wielkości słoik.

  • Słoninę i podgardle pokroić w kostkę oraz posolić.
  • Mięso przełożyć na patelnię i wytapiać na wolnym ogniu, mieszając.
  • Kiedy tłuszcz się wytopi, a skwarki podrumienią, dodać cebulę.
  • Trzymać na ogniu jeszcze 20 minut, aż cebula się zeszkli.
  • Smalec przełożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Można przechowywać w lodówce.Smalec 1

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.