Be Compleat
Sernik z musem owocowym

Sernik z musem owocowym

Bardzo smaczny, lekki i szybki w przygotowaniu sernik. W sam raz na lato 🙂 Trzeba tylko trochę potrzymać go w lodówce, zanim będzie gotowy. Można przygotować bez spodu, albo bez musu. Dla mniej cierpliwych, zamiast musu, zapiec go po prostu z wyłożonymi na wierzchu owocami, a po schłodzeniu polać syropem z agawy lub posypać pudrem z erytrytolu.

  • Przygotować spód. Wszystkie składniki na spód wymieszać. Gdyby masa była zbyt sypka, dodać troszkę zimnej wody lub oleju kokosowego. Dno tortownicy (średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem. Zapiec w piekarniku na 10-15 min w temperaturze 190 stopni.
  • Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do dużej miski, zmiksować, krótko, tylko do wymieszania się składników. Następnie przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temp. 150-160 stopni przez ok. 1 h.
  • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Nie odpinać tortownicy.
  • Następnego dnia rano przygotować mus. Owoce umyć, obrać, zblendować, tak, by nie było kawałków owoców. Koktajl z owoców przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, erytrytol, zagotować. Dodać agar-agar, pogotować jeszcze na małym ogniu przez 1-2min, odstawić. Wystudzić, zaczekać aż lekko stężeje. Na zimny sernik wylać mus, włożyć ponownie do lodówki. Gdy mus stężeje, sernik jest gotowy 🙂
  • Przechowywać w lodówce.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.