Be Compleat
Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Sernik jest mokry, lekki i puszysty. Mimo, że dodaliśmy sporą ilość dyni, to nasz sernik nie ma intensywnego, pomarańczowego koloru. To dlatego, że użyliśmy dyni zwyczajnej. Spróbuj zrobić go z dynią hokkaido, a Twój sernik będzie jeszcze ładniej się prezentował.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Przygotować spód – Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie przez ok. 15 min, następnie odcedzić i zblendować. Masę daktylową wymieszać z mąką owsianą i sodą. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać troszkę wody. Ciasto wylepić na dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i piec ok 12 min w temp. 170 stopni.
  • Przygotować puree z dyni – Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić do temp. pokojowej i zblendować na puree.
  • Zmielony twaróg, jajka, mleko kokosowe, mąkę, erytrytol, sok z cytryny, puree z dyni, cynamon przełożyć do dużej miski i zmiksować (miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.
  • Cały sernik piec w kąpieli wodnej w temp. 150 stopni przez ok. 75min.
  • Dowolnie udekorować.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.