Be Compleat
Sałatka z batatami i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z batatami i pomidorkami koktajlowymi

Szybka i prosta, nie wymaga wielu składników. Smaczna na ciepło i na zimno. Można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i na wycieczkę.

  • Bataty obrać, pokroić w większą kostkę, skropić 1 łyżką oliwy, posilić i popieprzyć.
  • Bataty przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 20-40min, temp. 200 stopni.
  • Pomidorki umyć, przekroić na pół.
  • Pozostałą oliwę (2 łyżki) wymieszać z musztardą i miodem. Tak przygotowany sos wlać na rozgrzaną patelnię, następnie wrzucić pomidorki i podsmażać ok. 3-4min, od czasu do czasu mieszając.
  • Pomidorki ściągnąć z patelni.
  • Do powstałego sosu, który został na patelni, dodać sok z cytryny, tymianek i wymieszać.
  • Na talerz przełożyć rukolę, na niej ułożyć bataty, pomidorki i całość polać sosem z patelni.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.