Be Compleat
Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

Rabarbar to symbol nadchodzącego lata! Do tego idealnie komponuje się z chrupiącą, orzechową kruszonką! Połączone razem tworzą letnie, orkiszowe ciasto, które nie tylko zachwyci smakiem, ale również zawartością kalorii. Dzięki wykorzystaniu erytrytolu oraz wysokobiałkowego serka jeden kawałek ma tylko 171 kcal!

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Masło rozpuścić i ostudzić. Rabarbar pokroić w plasterki.
  • Jajka z solą i erytrytolem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać masło, następnie jogurt, miksować na średnich obrotach miksera.
  • Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, wymieszać tylko do połączenia składników.
  • Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę erytrytolem i masłem orzechowym.
  • Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub większej blaszki- wtedy ciasto będzie trochę niższe). Na wierzch wysypać resztę rabarbaru i posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta.
  • Na 10 min przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów, tak by się lekko podpiekły i zrumieniły.
  • Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem można oprószyć pudrem z erytrytolu. Smacznego!

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.