Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
Rabarbar to symbol nadchodzącego lata! Do tego idealnie komponuje się z chrupiącą, orzechową kruszonką! Połączone razem tworzą letnie, orkiszowe ciasto, które nie tylko zachwyci smakiem, ale również zawartością kalorii. Dzięki wykorzystaniu erytrytolu oraz wysokobiałkowego serka jeden kawałek ma tylko 171 kcal!
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
- Masło rozpuścić i ostudzić. Rabarbar pokroić w plasterki.
-
Jajka z solą i erytrytolem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać masło, następnie jogurt, miksować na średnich obrotach miksera.
-
Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, wymieszać tylko do połączenia składników.
- Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę erytrytolem i masłem orzechowym.
- Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub większej blaszki- wtedy ciasto będzie trochę niższe). Na wierzch wysypać resztę rabarbaru i posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta.
- Na 10 min przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów, tak by się lekko podpiekły i zrumieniły.
- Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem można oprószyć pudrem z erytrytolu. Smacznego!