Potrawka z bakłażanem
Tym razem mamy dla Was przepis na coś obiadowego, a z racji tego, że rozpoczął się już sezon na bakłażany – właśnie to warzywo zagra tu główną rolę. Wykonanie tej potrawy jest naprawdę proste, ale wcale nie ujmuje jej to smaku 🙂
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i posypać solą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki, która zwykle towarzyszy bakłażanowi.
- Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć do zeszklenia.
- Na patelnię dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor na brązowy.
- Posolonego bakłażana przepłukać na durszlaku i dodać na patelnię. Dusić ok. 5 minut. Doprawić ulubionymi przyprawami.
- Do mięsa i warzyw dodać passatę i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż bakłażan zmięknie, co jakiś czas mieszając.
- Gotową potrawkę podać z ugotowanym ryżem, koperkiem i startym serem.