Be Compleat
Potrawka z bakłażanem

Potrawka z bakłażanem

Tym razem mamy dla Was przepis na coś obiadowego, a z racji tego, że rozpoczął się już sezon na bakłażany – właśnie to warzywo zagra tu główną rolę. Wykonanie tej potrawy jest naprawdę proste, ale wcale nie ujmuje jej to smaku 🙂

  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i posypać solą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki, która zwykle towarzyszy bakłażanowi.
  • Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć do zeszklenia.
  • Na patelnię dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor na brązowy.
  • Posolonego bakłażana przepłukać na durszlaku i dodać na patelnię. Dusić ok. 5 minut. Doprawić ulubionymi przyprawami.
  • Do mięsa i warzyw dodać passatę i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż bakłażan zmięknie, co jakiś czas mieszając.
  • Gotową potrawkę podać z ugotowanym ryżem, koperkiem i startym serem.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.