Be Compleat
Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Połączenie tych składników jest rewelacyjne. Pizza taka jak we Włoszech.

  • Składniki na ciasto (mąki, sól i olej) umieścić w misce, następnie stopniowo dodawać wodę i ugniatać do otrzymania elastycznego ciasta.
  • Ser gorgonzola i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Gruszkę zalać wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki.
  • Ciasto bardzo cienko rozwałkować, posypać serami, ułożyć plasterki gruszek.
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190-200 stopni przez około 10 minut.
  • Po tym czasie pizze posypać orzechami i piec kolejne 5-10min.
  • Ciasto jest bardzo chrupiące. Pizzę najlepiej dzielić na kawałki nożyczkami kuchennymi.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.