Be Compleat
Piernik przekładany (bezglutenowy)

Piernik przekładany (bezglutenowy)

Pyszny tradycyjny piernik przekładany domowym powidłem śliwkowym i oblany czekoladą. U nas w wersji bezglutenowej.

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Mąki, sodę, przyprawę korzenną i kakao przesiać, jajka oddzielić od żółtek.
  • Olej kokosowy lub masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać żółtka, jedno po drugim, następnie porcjami dodawać płynny miód. Na końcu dodać przesiane z przyprawami mąki, mleko kokosowe i wymieszać szpatułką.
  • W osobnej misce ubić białka  na sztywną pianę.
  • Porcjami dodawać do masy bardzo delikatnie mieszając.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 × 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160 stopni przez około 50-60 min (do suchego patyczka).
  • Przygotować powidło śliwkowe. Śliwki wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy śliwki będą odpowiednio miękkie, zmiksować je blenderem do konsystencji smarowidła.
  • Przygotować polewę. Mleko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol zagotować. Następnie dodać kakao i intensywnie mieszać, do pozbycia się grudek i do zgęstnienia polewy.
  • Upieczone i wystudzone ciasto, przekroić wzdłuż na pół, przesmarować powidłem i polać czekoladą.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.