Piernik przekładany (bezglutenowy)
Pyszny tradycyjny piernik przekładany domowym powidłem śliwkowym i oblany czekoladą. U nas w wersji bezglutenowej.
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Mąki, sodę, przyprawę korzenną i kakao przesiać, jajka oddzielić od żółtek.
- Olej kokosowy lub masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać żółtka, jedno po drugim, następnie porcjami dodawać płynny miód. Na końcu dodać przesiane z przyprawami mąki, mleko kokosowe i wymieszać szpatułką.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
- Porcjami dodawać do masy bardzo delikatnie mieszając.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 × 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160 stopni przez około 50-60 min (do suchego patyczka).
- Przygotować powidło śliwkowe. Śliwki wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy śliwki będą odpowiednio miękkie, zmiksować je blenderem do konsystencji smarowidła.
- Przygotować polewę. Mleko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol zagotować. Następnie dodać kakao i intensywnie mieszać, do pozbycia się grudek i do zgęstnienia polewy.
- Upieczone i wystudzone ciasto, przekroić wzdłuż na pół, przesmarować powidłem i polać czekoladą.