Pancakes z dyni (bezglutenowe)
Puszyste placuszki, najlepsze podawane tradycyjnie – polane syropem z agawy, miodem lub syropem kokosowym. Z dodatkiem odżywki białkowej są fajną opcją jako posiłek potreningowy !
- Przygotować puree z dyni. Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Następnie zawinąć w folię i piec w piekarniku w temp. 190 stopni przez około 45 min, aż dynia zmięknie. Wystudzić i zblendować na puree.
- Składniki mokre (mleko, jajko, puree z dyni) wymieszać w misce. W osobnym naczyniu wymieszać składniki suche (mąki, erytrytol, przyprawy, sodę). Następnie połączyć zawartość obu naczyń dokładnie mieszając.
- Placuszki smażyć na patelni delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.
- Podawać ciepłe z syropem z agawy.