Pączki bezglutenowe, bez drożdży
Uwaga – nie smakują jak tradycyjne pączki. Są też mniej puszyste i mniej wyrośnięte, ponieważ wypiekane są bez dodatku drożdży. Polecamy tylko na świeżo, zaraz po upieczeniu 🙂
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Erytrytol zmielić w młynku na puder.
- Masło klarowane roztopić, przestudzić.
- Mąki, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
- W osobnej misce ubić żółtka z 2 łyżkami erytrytolu. Następnie stopniowo dodawać mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując. Wsypać wymieszane i przesiane mąki, skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
- Z masy formować kuleczki (w sumie powinno wyjść ok. 6 szt.).
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i na bardzo małym ogniu smażyć pączki z obu stron.
- Usmażone pączki włożyć jeszcze do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, na ok. 10 min.
- Ciepłe pączki nadziać konfiturą, posypać pozostałym pudrem z erytrytolu i zjeść 😉