Be Compleat
Pączki bezglutenowe, bez drożdży

Pączki bezglutenowe, bez drożdży

Uwaga – nie smakują jak tradycyjne pączki. Są też mniej puszyste i mniej wyrośnięte, ponieważ wypiekane są bez dodatku drożdży. Polecamy tylko na świeżo, zaraz po upieczeniu 🙂

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  • Erytrytol zmielić w młynku na puder.
  • Masło klarowane roztopić, przestudzić.
  • Mąki, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
  • W osobnej misce ubić żółtka z 2 łyżkami erytrytolu. Następnie stopniowo dodawać mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując. Wsypać wymieszane i przesiane mąki, skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
  • Z masy formować kuleczki (w sumie powinno wyjść ok. 6 szt.).
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy i na bardzo małym ogniu smażyć pączki z obu stron.
  • Usmażone pączki włożyć jeszcze do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, na ok. 10 min.
  • Ciepłe pączki nadziać konfiturą, posypać pozostałym pudrem z erytrytolu i zjeść 😉

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.