Be Compleat
Orzechowy miodownik (bezglutenowy)

Orzechowy miodownik (bezglutenowy)

Podczas jego pieczenia piękny miodowy zapach roznosi się po cały domu. Pyszny miodownik dla miłośników słodkich ciast z orzechami 🙂

  • Przygotować ciasto. Mąki przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną. Masło klarowane roztopić z miodem i erytrytolem, wystudzić. Jajko roztrzepać widelcem. Do mąki wlać przestudzone masło i roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  • Przygotować warstwę orzechową. Masło klarowane z erytrytolem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia erytrytolu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
  • Przygotować masę. Daktyle zalać ciepłą wodą, po 15-20 min odcedzić. Kaszę jaglaną wypłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dodać więcej wody). Jeszcze ciepłą kaszę zblendować z daktylami, dodać śmietankę i wymieszać, a następnie masę przenieść do garnka. Agar zalać odrobiną wody, wymieszać, wlać do garnka z kaszą i chwilę wszystko podgotować, cały czas mieszając.
  • Formę o wymiarach 25 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
  • Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
  • Gotowe ciasta przełożyć ciepłą masą jaglaną, ciasto z orzechami  układając na wierzchu.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.