Orientalny ryż zapieczony z jabłkami (plus przepis na ryż idealny)
Najlepszą metodą na przygotowanie ryżu idealnego jest… upieczenie go.
Tak przygotowany ryż pozostaje zapiec z jabłkami, doskonale komponującymi się orientalnymi przyprawami oraz dodatkiem erytrytolu. Kolacja dla całej rodziny jak znalazł.
- Przygotowanie ryżu idealnego:
- Ryż wysypać na dno naczynia żaroodpornego, posolić.
- Zalać przegotowaną wodą centymetr ponad poziom ryżu.
- Naczynie z wierzchu przykryć szczelnie folią aluminiową. Przykryć pokrywką.
- Naczynie umieścić w piekarniku na 30 minut (temperatura 220 stopni)
- Po upieczeniu ryż dokładnie przemieszać z olejem kokosowym (zapobiegnie to sklejaniu się ryżu.)
- Upieczony ryż podzielić na dwie części.
- Jabłka obrać, poszatkować w talarki.
- Pierwszą warstwę ryżu wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać połową mleczka, posypać połową erytrytolu oraz przyprawami.
- Połowę jabłek wyłożyć jako kolejną warstwę. Posypać cynamonem cejlońskim.
- Pozostały ryż wyłożyć na warstwę jabłek, polać mleczkiem, posłodzić, posypać przyprawami.
- Na sam wierzch wyłożyć ostatnią warstwę jabłek. Posypać pozostałym cynamonem.
- Ryż zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez godzinę czasu.
- Podawać na ciepło.