Be Compleat
Murzynek

Murzynek

Klasyczny murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Zapraszam do spróbowania jego równie wilgotnej, czekoladowej, ale jednocześnie zdrowszej wersji!

  • Bataty obrać, pokroić w ćwiartki, upiec.
  • Buraka obrać, ugotować.
  • Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
  • W miseczce połączyć suche składniki.
  • W Thermomixie (lub innym blenderze) zmiksować bataty z burakami, olejem, mlekiem kokosowym oraz jajkiem.
  • Wilgotne składniki połączyć z suchymi.
  • Szklaną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, następnie ułożyć warstwę jabłek oraz pozostałe ciasto.
  • Murzynka upiec w piekarniku – termoobieg, 170 stopni przez 45 minut.
  • Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
  • Znakomicie komponuje się ze zdrowym słonym karmelem, na który przepis podam już wkrótce!

fullsizerender-2

*we wszystkie produkty zaopatrzyły mnie delikatesy ekologiczne Konfiturka w Tarnowie.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.