Murzynek
Klasyczny murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Zapraszam do spróbowania jego równie wilgotnej, czekoladowej, ale jednocześnie zdrowszej wersji!
- Bataty obrać, pokroić w ćwiartki, upiec.
- Buraka obrać, ugotować.
- Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
- W miseczce połączyć suche składniki.
- W Thermomixie (lub innym blenderze) zmiksować bataty z burakami, olejem, mlekiem kokosowym oraz jajkiem.
- Wilgotne składniki połączyć z suchymi.
- Szklaną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, następnie ułożyć warstwę jabłek oraz pozostałe ciasto.
- Murzynka upiec w piekarniku – termoobieg, 170 stopni przez 45 minut.
- Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
- Znakomicie komponuje się ze zdrowym słonym karmelem, na który przepis podam już wkrótce!
*we wszystkie produkty zaopatrzyły mnie delikatesy ekologiczne Konfiturka w Tarnowie.