Be Compleat
Mazurek kokosowy z malinami

Mazurek kokosowy z malinami

Tego ciasta nie da się nie polubić. Jest przepyszne, nie za słodkie i nie mdłe. Spód jest bardzo kruchy, a całość rozpływa się w ustach 🙂 Ważne jest, by mleko kokosowe na budyń było gęste i tłuste, dlatego polecamy to z zawartością 85% ekstraktu z kokosa. Napoje kokosowe nie nadają się, całkowicie psują smak ciasta.

  • Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełożyć do miski i wyrabiać. Następnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody – wodę dodawać stopniowo, między czasie wyrabiając ciasto. Ciasto będzie się kruszyło, nie będzie elastyczne tak jak z mąki pszennej, ale nie przejmuj się tym.
  • Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno formy (wymiary 21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
  • Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować z erytrytolem. Pozostałą ilość mleka zmiksować z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Następnie przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać intensywnie do powstania budyniu.
  • Przygotować sos. Maliny przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i erytrytol. Gotować około 15 min, aż puszczą sporo soku. Następnie przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek.
  • Na upieczony spód wyłożyć budyń, polać sosem malinowym. Schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Ozdobić dowolnie. Przechowywać w lodówce.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.