Be Compleat
Kruche ciasto z wiśniami (guiltfree)

Kruche ciasto z wiśniami (guiltfree)

Kruche ciasto z wiśniami to mój ukochany smak z dzieciństwa. Babcia i mama zawsze robiły ciasto z podwójnej porcji, bo połowę jego objętości zjadałyśmy z siostrą na surowo. Dziś mam dla Was bezglutenową wersję naszego przysmaku, w której bazę stanowi mąka jaglana. Za tydzień planuję zrobić ciasto kruche z mąki kasztanowej.

  • Białka oddzielić od żółtek, wiśnie wydrylować.
  • Wyrobić kruche ciasto: miękkie masło pokroić nożem na powierzchni mąki wymieszanej z kamieniem winnym. Dodać żółtka, olej kokosowy, erytrol, sól himalajską. Ciasto wyrabiać ręką aż do uzyskania gładkiej, zbitej konsystencji.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Drugą część podzielić na dwie mniejsze.
  • Jedną połówkę wyrobić dokładnie z kakao. Obie części (jasną oraz ciemną) włożyć do lodówki na czas podpiekania spodu.
  • Spód podpiec 15 minut w temp 180 stopni.
  • W tym czasie ubić pianę z białek ze sproszkowanym erytrolem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie oraz kawałki ciemnego (z kakao) ciasta.
  • Na całość wyłożyć ubitą pianę a na wierzch kawałki ciasta białego.
  • Ciasto upiec 40 minut w temp. 180 stopni. Ostatnie 10 minut można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Podawać jak ciasto ostygnie.

kruche ciasto z wiśniami

 

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.