Be Compleat
Krajanka orzechowo-czekoladowa

Krajanka orzechowo-czekoladowa

Słodka krajanka, którą można zabrać na wynos, jako przekąskę lub posiłek. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu 🙂

  • Przygotować krem daktylowy. Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie przez 15-20min. Odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Gdy masa będzie zbyt gęsta dolać trochę więcej mleka.
  • Płatki owsiane wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną i erytrytolem.
  • Masło klarowane roztopić z miodem i wlać do naczynia z płatkami i mąką. Wymieszać rękami, tak by powstała kruszonka.
  • Orzechy i czekoladę posiekać.
  • Formę kwadratową o wymiarach 20×20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić połową kruszonki. Podpiec przez 10 min w temp. 180 stopni.
  • Następnie na podpieczony spód wysypać orzechy, czekoladę i wyłożyć krem daktylowy. Całość posypać pozostałą kruszonką.
  • Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.