Be Compleat
Kopytka bezglutenowe z pieczarkami

Kopytka bezglutenowe z pieczarkami

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i odcedzić. Następnie gorące ziemniaki bardzo dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można też ostudzić ziemniaki i zmielić w maszynce (opcja dokładniejsza).
  • Do ubitych/zmielonych i wystudzonych ziemniaków dodać mąki, sól i wyrobić. Oderwać kawałek ziemniaczanego ciasta i spróbować uformować z niego wałeczek. Jeśli wałeczek będzie się rozwalał, dodać więcej mąki.
  • Gdy konsystencja ciasta będzie już prawidłowa, na stolnicy formować z niego wałeczki (tak jak z plasteliny) i odcinać pod skosem kluseczki.
  • W dużym garnku zagotować i posolić wodę. Dodać do niej łyżkę oliwy. Do gotującej się wody wrzucić kluseczki, zamieszać, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody i gotować ok. 1 min. Odcedzić.
  • Przygotować pieczarkową posypkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki dokładnie umyć i pokroić na większe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieczarki, posolić i poczekać, aż puszczą wodę. Chwilę je poddusić, aż woda całkowicie wyparuje. Następnie dodać 1 łyżkę oliwy, cebulę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażyć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane kopytka podawać z pieczarkami i posiekaną natką pietruszki.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.