Koktajl z pokrzywy
Parzącego działania pokrzywy można pozbyć się poprzez zanurzenie jej na krótką chwilę we wrzącej wodzie. Koktajl jest pyszny, orzeźwiający 🙂 Dobrze jest przygotować go z mocno schłodzonego soku i schłodzonej wody lub dodać kostki lodu. Najlepiej wypić od razu po przygotowaniu. Przy dłuższym przechowywaniu traci aromat i ładny zielony kolor.
- Liście z pokrzywy umyć, włożyć do wrzątku na kilka sekund, a następnie zalać lodowatą wodą.
- Cytrynę umyć i wycisnąć z niej sok.
- Do pojemnika od blendera włożyć liście pokrzywy, wlać sok z cytryny, sok jabłkowy, dodać miód, listki mięty i dokładnie zblendować.
- Następnie przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
- Do odcedzonego soku dodać wodę (ilość według uznania), spróbować i ewentualnie dosłodzić miodem lub dodać więcej soku z cytryny.